همدان - خبرنگار روزنامه جمهوري اسلامي: مجموعه فرهنگي هنري يادمان عين القضات همداني طي مراسمي با حضور جمعي از مسئولان استان فرهنگ دوستان و شهروندان همداني افتتاح و بهرهبرداري از آن آغاز شد.
اين مجموعه كم نظير فرهنگي و هنري با همت شهرداري همدان و صرف 45 ميليارد ريال اعتبار اجرايي شده است.
به گزارش خبرنگار ما، در مراسم افتتاح اين پروژه نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه همدان گفت: يادمان عينالقضات همداني آبروي شهر همدان است كه بايد براي بهرهبرداري مناسب و هدفمند از آن برنامه ريزي دقيق توسط مسئولين صورت گيرد.
آيتالله محمدي با اشاره به اينكه در حال حاضر طرحهاي بزرگي همچون ورزشگاه سرپوشيده 6 هزار نفري، مجموعه دارالقرآن و ورزشگاه روباز 15 هزار نفري در همدان به بهرهبرداري رسيدهاند اما در طول سال استفاده مناسب و بهره وري بهينه وي از آنها نداريم، تصريح كرد: نبايد اين مجموعههاي بزرگ كه با سرمايههاي مردم و اعتبارات بيت المال احداث شده است در طول سال بدون استفاده قرار گيرد.
امام جمعه همدان يادآور شد: معمولا ما از ظرفيتها، پتانسيلها و داشتههاي خود كه سالهاي سال براي آنها تلاش ميشود، بسيار ضعيف بهرهبرداري ميكنيم و آنگونه كه سرمايهگذاري ميكنيم، بهره وري نداريم.
وي تصريح كرد: بايد براي ايجاد طرحها و پروژههاي مهم و اثر گذار قبل از ساخت، برنامه ريزي كنيم تا بيهوده و بياثر نباشد و مردم بتوانند از وضعيتهاي ايجاد شده حداكثر استفاده را ببرند.
شهردار همدان نيز در اين مراسم گفت: در سالي كه مزين به سال حماسه سياسي و اقتصادي است با حمايتهاي اعضاي شوراي اسلامي شهر و ساير مسئولين مربوطه طرحهاي بسيار خوب و اثرگذاري را در دست احداث داريم.
سيد مسعود عسگريان با اشاره به اينكه در سالهاي گذشته، اكثريت طرحها با رويكرد ترافيكي و خدماتي احداث شده است، اظهار داشت: رويكرد شوراي اسلامي شهر و شهرداري در سال جاري احداث و اجراي طرحهاي فرهنگي است كه مجموعه يادمان عين القضات همداني از اين نوع طرحها است.
به گفته وي كار طراحي اين مجموعه از سال 86 شروع شده و عمليات اجرايي آن از سال 87 آغاز گرديد كه حدود 5 سال مدت زمان منطقي براي احداث اين مركز بزرگ فرهنگي و هنري بوده است.
شهردار همدان گفت: براي ساخت اين پروژه بالغ بر 45 ميليارد ريال هزينه شده است.
وي افزود: مجموعه فرهنگي هنري عين القضات همداني در زميني به مساحت 6 هزار و 500 متر مربع احداث كه زيربناي مفيد قابل استفاده آن 4 هزار و 200 متر مربع و مساحت كل زير بنا با فضاهاي جنبي آن 5 هزار و 600 متر مربع است.
مهندس عسگريان يادآور شد: مجموعه فرهنگي هنري عين القضات همدان داراي كتابخانه، سالن آمفي تئاتر،منظرگاه، نگارخانه، بازارچههاي فرهنگي، تالار مشاهير، كلاسهاي آموزشي، سايت اداري، نمايشگاه، موزه، مركز اسناد و خدمات و ساير بخشهاي مربوطه است.
اين مسئول در ادامه به تشريح طرح تجهيز اين مجموعه پرداخت و گفت: يادمان عين القضات و تالار مشاهير به مساحت 494 متر مربع واقع در طبقه همكف ضلع جنوبي ساختمان بوده كه شامل سنگ يادبود و مجسمه اين عارف شهيد با معرفي اشعار و جملات منسوب به عين القضات و معرفي 30 نفر از مشاهير همداني از دوره وي تا امروز است.
وي اضافه كرد: كتابخانه، پژوهشكده و مركز مطالعات جامعه شهري نيز در طبقه همكف ضلع شمالي به مساحت 593 متر مربع واقع شده كه داراي كتابخانه ديجيتال و مركز مطالعات است.
شهردار همدان از عين القضات همداني بعنوان يك نويسنده، حكيم، شاعر و مفسر قرآن در زمان خود نام برد و گفت: اين مجموعه فرهنگي و هنري به ياد و نام اين مرد بزرگ مزين شده است.
شهردار همدان در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اينكه دغدغههاي فرهنگي امام جمعه شهر از دغدغههاي شهرداري و شوراي اسلامي نيز هست، تصريح كرد: در اين راستا براي استفاده بهينه و مناسب از فضاهاي فرهنگي ايجاد شده بويژه مجموعه فرهنگي عينالقضات با 17 دستگاه اجرايي كه كار تخصصي فرهنگي ميكنند، برنامه ريزي و هماهنگي لازم از سالها قبل بعمل آمده تا بتوانيم از اين ظرفيت ارزشمند ايجاد شده به درستي استفاده كنيم چرا كه زير ساختهاي فرهنگي با مشاركت همگاني ميسر ميشود.
مهندس عسگريان ادامه داد: فضاهاي ايجاد شده موجود متعلق به شهرداري نيست لذا ما تقاضا داريم كه تمامي دستگاههاي مرتبط در اين زمينه با معاونت فرهنگي شهرداري با برنامه تعريف شده همكاري لازم را داشته باشند.
وي بيان كرد: همه دستگاهها ميتوانند از ظرفيت ايجاد شده توسط شهرداري استفاده و ما هيچ محدوديتي در اين راستا قائل نيستم.
به گفته اين مسئول اگر بتوانيم از فضاهاي ايجاد شده فرهنگي با همكاري و تعامل همه دستگاهها خوب استفاده كنيم فضاهاي موجود جوابگو برنامههاي فرهنگي نخواهند بود.
شهردار همدان تصريح كرد: تا پايان ارديبهشت ماه جاري در حوزه شهرداري، 3 طرح فرهنگي ديگر افتتاح و يا كلنگ زني ميشود.
وي در پايان طرحهاي فرهنگي، عمراني، خدماتي ايجاد شده در شهر همدان را حاصل سالها تلاش شوراي اسلامي شهر، مجموعه شهرداري و كاركنان خدوم آن دانست و گفت: اميدواريم نتيجه و حاصل اين خدمات موجبات رفاه، آرامش و رضايت خاطرشهروندان را بيش از پيش فراهم نمايد.
رئيس شوراي اسلامي شهر همدان نيز در اين مراسم گفت: 20 فرهنگسرا در دستور كار شهرداري و شوراست كه عمليات اجرايي تعدادي از آنها آغاز شده است.
سيد احمد حسني حلم افزود: تعدادي فرهنگسراها در حوالي شهر و مناطق محروم در دست پيگيري است و در آيندهاي نزديك احداث و مورد بهرهبرداري قرار ميگيرند.
وي با قدرداني از تمامي دست اندر كاران اين طرح اظهار داشت: گفته شده كه اين بنا از نظر ظاهري شباهتي به يادمان ندارد بنابراين نام فرهنگسرا بر سر درب اين مجموعه فرهنگي و هنري حك شد و قرار است يك يادمان در حياط فرهنگسرا ساخته شود.
وي در ادامه به بيان شخصيت و زندگي عين القضات همداني پرداخت و اظهار داشت: عين القضات عالم، عارف، شاعر و فيلسوفي بود كه از وي آثار گرانبهايي به يادگار مانده است.
در پايان اين مراسم از تمبر يادبود مجموعه فرهنگي هنري عين القضات همداني رونمايي شد و از عوامل و دست اندر كاران ساخت اين مجموعه فرهنگي و هنري با اهداء لوح تقدير تجليل بعمل آمد.
نگاهي كوتاه به زندگي "عين القضات همداني"
عبدالله بن محمد بن ابوالحسن ميانجي معروف به "عينالقضات همداني" در سال 490 قمري برابر با 470 خورشيدي و 1096 ميلادي در همدان چشم به جهان گشود. ابوالحسن ميانجي جد عين القضات از ميانه آذربايجان بود. در عتبات عاليات، فقه و اصول و علوم اسلامي را تحصيل كرده در يكي از مساجد همدان به قضاوت پرداخت. پسرش محمد جانشين او شد. سپس عبداله شغل جد و نياي خود را پذيرفت و در اين راه به " عين القضات"شهره گرديد.
عين القضات يا "قاضي همدان"نويسنده، شاعر، حكيم و مفسر قرآن كريم در زمان خود از جايگاه علمي و عرفان اسلامي بالايي برخوردار بود و به زبانهاي فارسي، پهلوي و عربي آشنا بود.
وي با "امام محمد غزالي" ارتباط داشت و مدتي به مطالعه آثار او پرداخت. او همچنين با "خواجه احمد غزالي" نيز در همدان ديدار داشته است.
وي مورد اتهام درباريان سلاجقه به ويژه "ابوالقاسم در جزيني" قرار گرفت. سلاجقه كه دست نشانده خلفاي غاصب عباسي بودند، در اثر حسادت و عناد "قوام الدين ابوالقاسم درجزيني" قاضي همداني را به مرگ محكوم كردند و او را تحت الحفظ به بغداد فرستادند. عين القضات پس از مدتي زنداني بودن در بغداد به همدان باز گردانيده شد و سرانجام در روز چهارشنبه 6 جمادي الآخر 525 هجري قمري حكم وي در همدان اجرا شد. قاضي همداني در لحظه آخر چوبهدار را در آغوش گرفت و آيه شريفه "وسيعلمالذين ظلمواي منقلب ينقلبون" را تلاوت نمود و طولي نكشيد كه "ابوالقاسم درگزيني" نيز به چوبهدار آويخته شد.
بقول كتاب " هفت اقليم" بدن بيجان قاضي را در بورياي مدرسهاش پيچيده و به آتش كشيدند. ياران و دوستدارانش بدن سوخته او را به خاك سپردند و بقول كتاب "نزهتالقلوب" تا قرن هشتم گورگاه او زيارتگاه مردم همدان بوده است. از آثار منسوب به عين القضات ميتوان به "شرح كلمات قصار باباطاهر عريان"،"مدارالعيوب في التصوف"، "رساله يزدان شناخت در معرفت باريتعالي"، "رساله لوايح"، "الرساله اليمينيه"، "غايه الامكان في درايه المكان" اشاره كرد
* مهندس سيد مسعود عسگريان، شهردار همدان:
مجموعه فرهنگي هنري عين القضات متعلق به شهرداري نيست و تمامي دستگاههاي فرهنگي همدان ميتوانند با برنامه تعريف شده از اين ظرفيت ارزشمند فرهنگي بهره گيري نمايند.
منبع: http://www.jomhourieslami.com/1392/13920223/13920223_17_jomhori_islami_shahrestan_0020.html