بیایید کتابهایی که در ایام قرنطینه کرونایی مطالعه کرده ایم را با دیگران به اشتراک بگذاریم تا دیگران یا تشویق به مطالعه آن کتاب شوند یا اگر نمی توانند، چارچوب آن کتاب را متوجه شوند. از اینکه دیگران شما را به فضل نمایی متهم کنند، نگران نباشید. این نوع فضل نمایی از آن کسی که سر کوچه سیگار در لب نگه داشتن را فضل می داند که بهتر است! اگر در ایام قرنطینه موفق به کتابخوانی نشده اید، از کتابهای قبلی تان حرف بزنید. اجازه می خواهم کتابهای خودم را ذکر کنم که از ابتدا تا انتهای اسفندماه خواندم:
سینوهه: این کتاب هزار صفحه ای را 3500 سال پیش! سینوهه، پزشک دربار فرعون، نوشته است. برای ما که قدیمی ترین کتابهایمان به 1000 سال و شاید 1500 سال می رسد، این عدد، شگفت انگیز است. در متن کتاب متوجه شدم کاشف و بازخوان این کتاب یعنی والتری، در متن اصلی دست برده و پیاز داغ اضافه کرده است. مترجم فارسی اش نیز استاد ذبیح الله منصوری بود که مترجم خوبی است ولی امانتدار خوبی نیست و همواره سلیقه و فکر خود را در ترجمه دخیل می کند. با این کتاب به تمدن عظیم مصر باستان می توان احترام گذاشت که 3500 سال پیش جراحی مغز داشتند یا دانشکده های پزشکی و هنر و ادبیات و ... داشته اند. وقتی آنان 5000 سال پیش آن اهرام اعجاب انگیز را برافراشته اند، قابل باور است که 1500 سال بعد از آن، جراحی مغز و دانشکده های تخصصی نیز داشته باشند.
سفرنامه اونور آب: دوستم مهندس سعید فایقی از من این کتاب را خواست. به هر مشقتی بود فقط از بوشهر توانستم تنها جلد باقی مانده را تهیه کنم. اما پیش از تقدیم به ایشان، ابتدا خودم خواندم و فهمیدم چرا مهندس فایقی اصرار داشت این کتاب را برایش پیدا کنم. این کتاب 312 صفحه ای را همشهری مان مرحوم استاد دکتر پرویز رجبی دانشمند تاریخ نوشته است و با زبانی طنز، سفرنامه اش به کانادا را به رشته تحریر درآورده است و همواره نشان داده است که ایرانی جماعت هر جایی برود آن نیمه ایرانی خود را به همراه دارد و حداکثر می تواند نیمی از رفتار و افکار خود را غربی کند وگرنه به هر قیمتی هست باید بربری اش را بخورد و یک رستوران ایرانی پیدا کرده و دیزی اش را بخورد.
چرا ملتها شکست می خورند؟ این کتاب 600 صفحه ای را دو دانشمند برجسته اقتصاد جهان نوشته اند و با مقایسه تمامی ملتهای پیشرفته و شکست خورده در طول تاریخ، اثبات می کنند که عامل شکست ملتها نه آب و هوای گرم، نه نژاد، نه دین، نه موقعیت جغرافیایی، نه گذشته تنبل، نه فرهنگ و تربیت غلط و نه ... است. تنها عامل شکست ملتها، سیاست غلط سیاستمدارانش است وگرنه روی همان خط استوا، مالزی و سنگاپور به پیشرفتهای بزرگی دست یافتند و با همان ژن اروپایی، کشورهای آمریکای جنوبی (که ژن اسپانیا و پرتغالی دارند) بیچاره و بدبختند.
بی شعوری: خاویر کرمنت در این کتابی که به زبان طنز مزین است، نشان می دهد که بی شعور نوعی بیماری است و قابل درمان. او انواع بی شعوری را در دوست بی شعور، همکار بی شعور، پدر بی شعور، فرزند بی شعور، مسئول بی شعور، رسانه ای بی شعور و ... تقسیم کرده و هر یک را توصیف می کند. این کتاب، سه جلدی است و من تنها جلد اول را خواندم که حدود 210 صفحه داشت.