کد خبر: ۷۱۸۰۱
۳۳۸۷ بازدید
۱۹ دیدگاه

"قوزو قارنی گؤبلیی"، قارچ خوشمزه، پرخاصیت و گرانقیمت

۹۶/۲/۲
۱۵:۱۴

 

منطقه میانه پر از قارچ هایی است که به لحاظ نوع کلاهکی که دارند و شباهت آن به شکمبه گوسفند به آن قوزو قارنی گؤبلیی QUZU QARNI GÖBƏLƏYİ  گفته می شود. به این قارج ها در فارسی، مورِل یا مورل های واقعی گفته می شود که به لاتین گونه های مختلف Morchella به ویژه M. esculenta (مورل زرد) را دربرمی گیرد. 

 

 

آذری ها و از جمله ما میانه ای ها از ارزش غذایی و خاصیت این قارچ ها غافلیم در حالی که در سایر مناطق کشور که این قارچ وجود دارد، مصرف خوراکی و خرید و فروش آنها متداول بوده و یا یک جستجوی ساده، تجارت اینترنتی آن را هم می توان مشاهده کرد. جالب این که قیمت مورل خشک طبیعی را هر کیلو 400 هزار تومان قید کرده اند.

 

این قارچ‌های گرانقیمت از محبوب­ترین قارچ ­های خوراکی و از نظر غذایی بسیار باارزش‌اند و به طور گسترده ای در سراسر اروپا و آمریکای شمالی یافت می ­شوند. مورل ها  به طور معمول در بهار و اوایل تابستان در خاک ­های شنی زیر درختان به‎صورت منفرد رشد کرده و رنگ گونه مورل زرد  از مایل به سفید تا کرم و زرد ‎رنگ متغیر است. کلاهک مورل­ ها دارای الگوی لانه زنبوری و شبیه مغز انسان است.

 

 

این قارچ بسیار خوشمزه به صورت کباب و یا سرخ شده استفاده می­ گردد. دقت شود که مصرف خام قارچ سمی و خطرناک است ولی با حرارت این سم از بین می­ رود. کشت و اهلی کردن این قارچ مشکل است و از این روی جمع ­آوری انواع وحشی آن به یک صنعت سودآور تبدیل شده است.

این قارچ ضدویروس و آنتی اکسیدان است و تصور می‎شود توانایی کوچک کردن تومور را نیز دارد. مطالعات اخیر نشان داده که مورل ­ها بعد از آتش‌سوزی در مناطق جنگلی رشد می‌کنند. ظاهراً آتش رشد مورل­ ها را تحریک می‌کند و از این رو آنها را قارچ های عاشق آتش نیز نامگذاری کرده اند.

 

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۹۸/۲/۳ ۱۲:۰۷

سلام
اسم این قارچ به زبان ترکی یعنی شکم بره یاگوسفنداست.

۹۸/۱/۲۸ ۱۱:۱۲

همه این قارچ ها غیرسمی است. فقط حتما باید برای مصرف حرارت ببینند و پخته شوند.

۹۸/۱/۲۸ ۰۱:۰۳

از کجا تشخیص بدیم این قارچ سمیه یا غیر سمی من منطقه ای رو پیدا مردم بسیار بسیار از این قارچا رشد کرده

۹۸/۱/۱۶ ۱۷:۳۱

من جمع آوری کردم دارم

۹۷/۱۱/۱۲ ۱۵:۱۰

خریدار این قارچ های مورل میباشم یا اینکه کجامیتوانم تهیه کنم راهنماییم کنیی

۹۷/۸/۸ ۲۲:۲۰

اماده همکاری خریدوفروش قوزوقارنی(مورال) ودیگر قارچ ها جهت ارتباط باشماره۰۹۱۱۹۶۵۹۹۱۰
واتساپ،تگرام،ایمو،لاین،اینستاگرام

۹۷/۵/۸ ۰۳:۳۳

سلام برا فروش قوزی قارنی‌ راهنمای کنید ممنون میشم جوادرضای هستم ازگلستان

۹۶/۱۲/۱ ۰۰:۰۳

سلام بنده خریدارقارچ قوزو قارنی(قارچ مورال)هستم .کسانیکه در امر جمع اوری این قارچ و یا قارچ دنبلان هستند تماس بگیرند __رضایی ۰۹۱۴۱۹۳۹۰۴۶

۹۶/۲/۳ ۱۴:۰۴

تشکر از کمکتان آقای دکتر.

۹۶/۲/۳ ۱۳:۵۹

برای شستشوی میوه و سبزیجات هرگز از مایع ظرفشویی و صابون استفاده نکنید.

مواد غذایی را زیر آب گرفته و به آرامی بسابید تا آلودگی های آن از بین برود. این روش بهتر از خیساندن آن‌ها در یک تشت آب است.

آب و سرکه را داخل ظرف اسپری آب مخلوط کنید. هم بزنید و آب لیموترش را نیز اضافه کنید. در آن را ببندید و خوب تکان دهید و بعد از شستشوی میوه و سبزیجات می توانید آن‌ها را با این ترکیب ضدعفونی کنید.

۹۶/۲/۳ ۱۳:۴۹

خیلی ممنون آقای دکتر از راهنماییتان
به عنوان سوال آخر:
با فرض تماسی بودن سم و فرا نرسیدن زمان "غیر سمی" آیا برای پاک کردن آن راهی هست ؟
آدم از این نگران هست که مضرات این سبزی بدلیل پرورش غیر ارگانیک آن بر فواید آن غلبه کند !!!

۹۶/۲/۳ ۱۳:۱۵

با سلام. 

لیموترش مثل هر نوع مرکبات دیگری سمپاشی می شود ولی این که لیموترشی که شما خریده اید سمپاشی شده یا نه، نمی توان حدس زد.

سموم مورد استفاده دو نوع تماسی یا سیستمیک ممکن است باشند که سموم تماسی سطح پوست قرار گرفته و سایرین تا عمق میوه نیز نفوذ می کنند که هر کدام زمان غیرسمی شدن متفاوتی نیز دارند. بنابراین نوع سم مورد استفاده نیز بایستی برای پاسخ به سوال شما مشخص شود. 

۹۶/۲/۳ ۱۰:۴۶

سلام
با تشکر از آقای دکتر جمشیدی بخاطر شناساندن این هدیه های ارزشمند طبیعت و زحمات ایشان.
میخوام از فرصت استفاده کرده و یک سوال مطرح کنم:
آیا روی پوست لیموترش های سنگی موجود در بازار سموم باقی می ماند؟ اصلا این گیاه سم پاشی می شود؟
اگر بله، برای پاک کردن و شست وشوی کامل این سموم چکار باید کرد ؟
دکتر طب سنتی خوردن پوست این گیاه را برایم تجویز کرده. ممنون می شوم اگر راهنمایی بفرمایید. با تشکر

۹۶/۲/۳ ۱۰:۱۶

آقای مهندس نایبی عزیز؛

ضمن تشکر از جنابعالی، به زودی کتابی که در آن اسامی و اصطلاحات قارچ در آذربایجان را نشان می دهد، به عنوانی کاری از بنده و مهندس رمضانی منتشر خواهد شد که در آن می توان پتانسیل های موجود در آذربایجان را از لحاظ این موجودات باارزش مشاهده کرد. 

۹۶/۲/۲ ۱۷:۳۳

سلام
بیزیم دیلیمیز تورکی دی
تورکی دیلین لاتین حروفونان یازیب ، پوزماخ و اوخوماخ چوخ چوخ عربی حروفدان راحتدی بیزلز چوخی گوریسن عربی حروفونان یازاندا یاخشی سوزوموزی طرفه یتیره بیلمیریخ و چوخلی گوروسن کی بعضی کلمه لری یازا بیلمیریخ آمما لاتین حروفونان چوخ گوزل سوزلریمیزی یازا بیلوروخ

۹۶/۲/۲ ۱۶:۵۸

تشکر بابت اموزش واطلاع رسانی با ارزشتان

۹۶/۲/۲ ۱۶:۰۵

با سلام اسم اين قارچ رو با حروف عربي به سختي تونستم بخونم و همچنين تلفظ اون رو .اما با حروف لاتين كه نوشته بوديد به راحتي تلفظ و خوانده ميشه . چرا از اين حروف كمتر استفاده ميشه بين ما آذربايجانيها ؟ كلمات كردي رو ديديد چه جوري مينويسن؟ اصلا اين كلمات كردي خوندنش اوضاع واحوالات و حوصله اي ميخواد. لاتين كه خيلي بهتره از بابت تلفظ درست كلمات تركي آذري. يه بخش لاتين هم اضافه كنيد اگه امنيت ملي به خطر نميافته.

۹۶/۲/۲ ۱۵:۴۸

دکتر جمشیدی! از تحقیقات ارزشمند جنابعالی و مهندس عادل رمضانی در ارتباط با رستنی های میانه کمال امتنان را دارم. در حسرت آنم که کاش بجای سوق دادن ذهن مردم به سمت صدها میلیارد تومان سرمایه گذاری در فولاد و مس و پتروشیمی و ... ، سرمایه گذاری و حمایت بسیار اندکی از این موضوع می شد تا میانه به نمایشگاه و فروشگاه بزرگ گیاهان دارویی و غذایی تبدیل می شد. پتانسیل این بخش قابل قابل تصور نیست.

۹۶/۲/۲ ۱۵:۲۶

خیلی عالی و مفید،

من فکر میکنم در میانه تنها یک نفر این قارچ لذیذ را شکار میکرد.

زین پس با این مقاله آموزنده تعداد شکارچیان قارچ بیشتر خواهد بود

اخبار روز