منطقه میانه پر از قارچ هایی است که به لحاظ نوع کلاهکی که دارند و شباهت آن به شکمبه گوسفند به آن قوزو قارنی گؤبلیی QUZU QARNI GÖBƏLƏYİ گفته می شود. به این قارج ها در فارسی، مورِل یا مورل های واقعی گفته می شود که به لاتین گونه های مختلف Morchella به ویژه M. esculenta (مورل زرد) را دربرمی گیرد.
آذری ها و از جمله ما میانه ای ها از ارزش غذایی و خاصیت این قارچ ها غافلیم در حالی که در سایر مناطق کشور که این قارچ وجود دارد، مصرف خوراکی و خرید و فروش آنها متداول بوده و یا یک جستجوی ساده، تجارت اینترنتی آن را هم می توان مشاهده کرد. جالب این که قیمت مورل خشک طبیعی را هر کیلو 400 هزار تومان قید کرده اند.
این قارچهای گرانقیمت از محبوبترین قارچ های خوراکی و از نظر غذایی بسیار باارزشاند و به طور گسترده ای در سراسر اروپا و آمریکای شمالی یافت می شوند. مورل ها به طور معمول در بهار و اوایل تابستان در خاک های شنی زیر درختان بهصورت منفرد رشد کرده و رنگ گونه مورل زرد از مایل به سفید تا کرم و زرد رنگ متغیر است. کلاهک مورل ها دارای الگوی لانه زنبوری و شبیه مغز انسان است.
این قارچ بسیار خوشمزه به صورت کباب و یا سرخ شده استفاده می گردد. دقت شود که مصرف خام قارچ سمی و خطرناک است ولی با حرارت این سم از بین می رود. کشت و اهلی کردن این قارچ مشکل است و از این روی جمع آوری انواع وحشی آن به یک صنعت سودآور تبدیل شده است.
این قارچ ضدویروس و آنتی اکسیدان است و تصور میشود توانایی کوچک کردن تومور را نیز دارد. مطالعات اخیر نشان داده که مورل ها بعد از آتشسوزی در مناطق جنگلی رشد میکنند. ظاهراً آتش رشد مورل ها را تحریک میکند و از این رو آنها را قارچ های عاشق آتش نیز نامگذاری کرده اند.