کد خبر: ۸۴۷۶۷
۱۰۵۴ بازدید
۸ دیدگاه (۵ تایید شده)

بازنشر/ به بهانه هفته دفاع مقدس ؛

خلاصه ای از هجوم سراسری عراق به ایران (بخش دوم)

۱۴۰۲/۶/۳۱
۱۱:۵۱

 همانطور که وعده داده بودم قسمت دوم مطالب به مناسبت ایام هفته دفاع مقدس تحت عنوان هجوم سراسری به کشور عزیزمان ایران را به استحضار دوستان بویژه جوانان عزیز که در ان زمان نبودند می رسانم .

خوب است قبل از به پرداختن به هجوم سراسری استعداد ارتش عراقی یک اشنایی اجمالی داشته باشیم تا بهتر بتوانیم به چکونگی ارایش در هجوم سراسری ایران بپردازیم .

ارتش عراق هنگام هجوم سراسری به ایران سه سپاه در اختیار داشت . که شامل 12 لشکر و10 تیپ مستقل بود .

سپاه یکم در جبهه شمالی ،سپاه دوم در جبهه میانی وسپاه سوم در جبهه جنوبی مستقر بودند.

در ان زمان نیروی زمینی ارتش عراق 202 هزار تن ونیروی هوایی 25 هزار تن ونیروی دریایی 5 هزار تن پرسنل داشتند تجهزات سازمانی ارتش عراق اغلب ساخت بلوک شرق وبخش عمده ان را زرهی وتوپ های صحرایی تشکیل می داد امار مهم ترین تجهزات نظامی در اغاز جنگ برعلیه ایران  به قرار زیر بود .

تانک ونفربر 3530 دستگاه وهواپیمای نظامی 300  فروند  وتوپ صحرایی 900 دستگاه وهلی کوپتر 80 فروند  ومقدار قابل توجه به استعداد حدود 500 هزار سلاح جنگی انفرادی را داشتند .

 ارتش عراق با این استعداد وسلاح های جنگی درست در زمانی که ارتش ایران از هم پاشیده وسپاه وبسیج هم انچنان سازمان رزمی خود را تشکیل نداده بود   .

هجوم سرا سری  خود را در روز   1359/6/31  در ساعت  14:00 با حمله  هوایی به 19 شهر ایران اغاز  کرد.  ضمنا ان شهرهای مرزی زیر اماج حملات توپخانه قرار داشت . . دشمن در این هجوم دوهدف عمده را دنبال می کرد .

در شهرهای مرزی هدف دشمن ارعاب مردم به منظور تخلیه شهرها وتسهیل پیشروی نیروی زمینی ودر شهرهای دور دست  انهدام پایگاه های نظامی وفرودگاه ها وپالایشگاه ها . ومراکز بزرگ اقتصادی وصنعتی وانهدام مراکز استراتژیک هدف دشمن را تشکیل  می داد. ارایش هجومی ارتش عراق در اغاز جنگ طبق طرح مانوری که می اورم  بود .

سپاه سوم ارتش عراق با 5 لشکر تقویت شد  به استان خوزستان و سپاه دوم ارتش عراق با 5 لشکر به استانهای ایلام وباختران همان کرمانشاه فعلی هجوم اوردند وسپاه یکم نیز با دو لشکر در احتیاط بود .

استراتژی ارتش عراق در ای حملات جنگ سریع وکوتاه مدت بود اما پس از یک هفته هجوم سنگین پی در پی  وصرف نیروهای فراوان به انچه پیش بینی می کرد دست نیافت وناچار به جنگ فرسایشی تن سپرد. ارتش عراق پس از ان که در جبهه جنوب زمین گیر شد ونتوانست به اکثر اهداف خودبرسد .در حالی که خرمشهر را در اشغال داشت وابادان وسوسنگرد را به محاصره در اورده بود.

در خطوطی نامنظم به پدافند از مناطق اشغالی پرداخت.نکته مهمی که حکومت عراق در محاسبات خود برای حمله به ایران از ان غافل مانده بود و موجب ناکامی اش در تحقق استراتژی جنگ سریع گردید. توان عظیم اما ناشناخته انقلاب اسلامی در تقویت پایداری نیروهای مردمی در برابر تجاوز گران بود .

بیش از 34 روز مقاومت در خرمشهر 2 بار ازاد سازی سوسنگرد از اشغال متلاشی کردن قوای عراقی که از رودخانه بهمنشیر  گذشته و وارد جزیره ابادان شده بودند .ونیز عقب راندن یگانهای دشمن  درگیلان غرب نمونه هایی از مقاومت سر سختانه مردم بود که ارتش عراق در برابر ان زمین گیر شد.  

1 . در یکم مهر ماه 59 سومار اشعال شد  

2.  دردوم مهرماه 59 نفت شهر ومهران وسر پل  ذهاب تصرف شد .    

3 .سوم مهر ماه 59موسیان به اشغال دشمن در امد .

4  در چهارم مهرماه59 بستان تصرف شد.  

5 .در پنجم مهر ماه 59 قصر شیرین به تصرف کامل در امد و وشهرهای شوش دزفول  اندیمشک واهواز در خطر سقوط قرار گرفت .

6 . در ششم مهرماه59 سوسنگرد اشغال شد

 7 .  در هشتم مهرماه 59 جاده حمیدیه واهواز  مسدود واهواز به محاصره در امد.

 8 . در نهم مهرماه به همت رزمندگان اسلام وارتش نیروهای عراقی از شمال اهواز به عقب رانده شدند.  

9 . در دهم مهر ماه سوسنگرد وبستان  از دست ارتش عراق ازاد شد  

10 . در هجدهم مهرماه 59 ارتش عراق پس از نفوذ به دهلران به سمت موسیان  عقب نشینی کرد.

11. در نوزدهم مهرماه 59 دشمن پس از عبور از کارون جاده ابادان واهواز را مسدود کرد.  

12. در بیست یکم مهرماه  بستان مجدا به اشغال ارتش عراق در امد  

13. در بیست سوم مهرماه 59 جاده ابادان وماهشهر به دست دشمن مسدود شد .  

14 . در چهارم ابانماه 59 خرمشهر پس از 35 روز مقاومت توسط دشمن اشغال شد  .

15 . در هشتم ابانماه 59 دشمن از رود خانه بهمنشیر گذشت  ابادان را محاصره کرد.

16 . در نهم ابانماه  59دشمن در جنوب بهمنشیر منهدم وخطر سقوط ابادان برطرف شد .

17 .در بیست چهارم ابانماه  59  سوسنگرد از سه طرف محاصره شد ونیروهای دشمن از غرب وجنوب وارد شهر سوسنگرد شدند .

18 . در 26 ابانماه 59 سوسنگرد توسط نیروهای اذر بایجان ازاد شد .

19. در بیست دوم ابانماه 59 هویزه توسط دشمن محاصره شد .

 20 . در بیست ششم ابانماه 59  نوسود  اشغال شد  .  

21. در بیست هفتم ابانماه هویزه به اشغال دشمن درامد.

این بود خلاصه ای از هجوم سراسری کشور عراق به کمک امریکا وشوروی وکشور های حوزه خلیج فارس  بویژه کشورهای عربی منهای کشور سوریه به ایرا ن در سال 1359 که این جنگ نابرابر هشت سال . ویا به عبارت دیگر 95 ماه و یا به صورت روز حساب کنیم  2887 روز طول کشید  که در طول تاریخ از جنگ جهانی اول تاکنون  بعد از جنگ ویتنام  که ان جنگ 11 سال به طول انجامید   طولانی ترین جنگ  در تاریخ یعنی دومین جنگ طولانی در طول تاریخ می باشد  که جا دارد در خاتمه یادی کنیم از تمامی شهدا ازادگان ورزمندگان  جانبازان ومجروحین  که به ایستادگی ونبرد ومقاومت  جانانه برای اولین بار در طول تاریخ  اجازه ندادند یک وجب از خاک پاک ایران از پیگر کهن ان جدا شود  برای همیشه جاودانه  شدند وبه  معبود  خود شتافتند  باشد که  خدواند توفیق ولیاقت ادامه را روشن واسلامی انها را به همه ما  با زعامت وسلامتی  مقام معظم رهبری امام خامنه ای تا ظهور اقا امام زمان عطا  فرمایید .

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۰۲/۷/۲ ۱۲:۵۴

عالی بود سردار جلوداری عزیز رزمنده و جانباز بزرگوار

۰۲/۷/۱ ۰۹:۲۳

عمرا اگه اون زمان هم بودیم زندگی امروزمون بهتر از این بود.اما برای خیلیا زندگی شونو ساخت.فرصتی بود!!!

۰۲/۷/۱ ۰۷:۳۵

عالی بود ممنون

۰۲/۶/۳۱ ۱۳:۵۸

اقای جلوداری لطفا منبع را هم معرفی بنمایید

۰۲/۶/۳۱ ۱۲:۱۸

ممنون وسپاس از برادر رزمنده مهندس رضا جلوداری که با رجوع به گذشته و یاداوری روزهای 8 سال دفاع مقدس .امید است نسل نوجوان وجوان الخصوص دهه 70و80و...با مطالعه وکنکاش بیشتر با جوانان ان دوران که با کمترین امکانات جان بر کف نهاده وبرای دفاع از ناموس و وطن به دفاع از ارمان ووطن پرداخته وخون فدای اسلام ومهین کردند یادشان گرامی باد و راهشان ادامه دار امید است اخلاق منش وسیر سلوک انان سرمشق این عزیزان باشد.

اخبار روز