جواب این سوال که رای بدهیم یا رای ندهیم!؟
این بیان است که دلایل معنوی،شرعی،عقلی،قانونی،سیاسی ،امنیتی واستراتژیک و ... زیادی وجود دارد، که انسان هیچگاه خود را از حق انتخاب،حتی اگر....!؟ باشد،محروم ننماید.
حالا که علیرغم همان ((حتی اگر...!؟))ها،مقرر است رای بدهیم،رای مان آگاهانه و بر مبنای بررسی،تحقیق،مطالعه و صحت سنجی و نهایتا دانش باشد،نه به قول آن مرد کلید در دست!؟ رای اعتراضی که گرفتار احساسات و حب و بغض سیاسی و قومی و منطقه ای و ... شویم و نتیجه این شود که 4 سال هم از دست بدهیم.
بنده به عنوان عضو هیأت علمی دانشگاه و عضو ارشد نظام مهندسی و ... به 1001 دلیل پا به عرصه انتخابات گذاشتم و احراز نشدم،در انتخابات مشارکت نموده و موارد زیر را برای انتخاب نامزد اصلح مد نظر قرار خواهم داد:
1- اولین حجت برای رای دادن به یک شخص یا حتی جریان علاوه بر آموزه های دینی مان که در این زمینه غنی بوده و طی سالیان بسیار گفته شده و همه می دانیم،منویات وبیانات حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله عالی) فصل الخطاب است:
2- چون قرار است مجلس در راس همه امور باشد،لذا نماینده مجلس در همه زمینه ها باید اهل و نخبه و در تراز راس امور بودن مجلس، باشد.
اعم از: اهلیت خانوادگی،اهلیت خصوصیات و شاخصه های فردی و اخلاقی و...،سوابق تحصیلی در تمام پایه ها و حتی دانشگاهی که تحصیل کرده و مدرک گرفته است(اسمش را مدرک تحصیلی واقعی می گذارم) و ... بایستی در تراز راس امور بودن مجلس باشد.
می دانیم و می دانید در برهه کنونی بازار مدارج و مدارک وعناوین دکتر و مهندس بسیار گرم و پر رونق است و بنده به عنوان یک فرد دانشگاهی از نزدیک درگیر این موضوع هستم. و البته همه ما کلیپها و روایتهایی از همین نمایندگان در فضای حقیقی و مجازی و از درگیری شان با کارمند فرودگاه و گمرک و سرباز راهنمایی و ... و برنتابیدن انتقاد وشکایت از این و آن و ...عدم توانایی در روخوانی یک متن ساده ،حتی به زبان فارسی، را دیدیم و شنیدیم و خواندیم.همه اینها جایگاه مجلس را برای در راس امور بودن در هاله ای از ابهام قرار می دهد.
3- سوابق اجرایی(ستادی یا عملیاتی)،تخصص و سوابق پژوهشی وعلمی و ...بسیار مهم است.نمیشود هم سوابق و مدارج تحصیلی درست حسابی نداشت و هم سوابق موثر و میدانی را با یک عنوان فعالیت شغلی و مشاوره ای یا نماینده فلان جا در فلان هیات و ... را در تراز مجلس دانست.عزیزان دقت کنیم که داشته فرد،یا به قولی چنته و جنم فرد، به لحاظ پارامترهای گفته شده ملاک است نه شیوه های تبلیغاتی آنچنانی و پرگویی و پررویی وعوام فریبی خود و اطرافیان ...(!؟)و تبلیغات محیطی و غیر محیطی گزاف و فراوان و ...که منجر به پدیده انگاری فرد شود و ما هم سره و ناسره را گم کنیم.
4- مسأله دیگری که مطرح است اینست که تعهد یا تخصص فرد کدام مهم است و یا هر دو ؟ اولا که هر دو مهم و تعهد شرط لازم ولی کافی نیست. بازهم به سخنان بزرگانمان مراجعه میکنیم شهیدان بهشتی و چمران با این مضمون بیان داشته اند متعهدی که تخصص ندارد و مدیریت و مسئولیتی به عهده میگیرد بایستی در تعهدش هم شک کرد.اعتماد به چنین اشخاصی موجب هدر رفت همه نوع سرمایه است و آن می شود که رییس مجلس 11 را به حرف آورده و ...
و اتفاقا ما این مقوله را در شهرستان خودمان در خصوص مسایل آب شرب لمس کردیم وعلیرغم پی گیری ها وفعالیتها و اقدامات قابل توجه در خصوص این پروژه،نگاه تخصصی و حتی جسارتا ندای تعهدی را هم، کنار نهادیم و موجب هدر رفت سرمایه مادی و معنوی و اعتماد عمومی شدیم.که همه می دانند و ...
5- اطرافیان کاندیدا مهم است، برخی از همین اطرافیان،البته نه همه شان، فردا روز خوراک فکری برای نماینده منتخب فراهم نموده و در تصمیم سازی نماینده تاثیرگذار خواهند بود و چه بسا این تاثیرگذاری نادرست باشد و خدای نکرده همین اطرافیان خواسته حرام، غیرقانونی و رانت و ... داشته باشندکه در هر صورت موجب خسران است.
6- میزان هزینه ای که کاندیدا برای انتخاباتش می کند و رفتار و کردار و رویه تبلیغاتی اش مهم است.مگر در چهار سال چقدر به عنوان حق الزحمه نمایندگی دریافت میشود.که ریخت و پاش می کنند.
بدون پول انتخابات راه نمی افتد بالاخره مکان و عکس و بنر و پذیرایی و ..هزینه دارد. ولی هزینه آنچنانی و پول پاشی و...کسی را نماینده نکرده،حداقل ما در سنوات گذشته در شهرستان خودمان شاهد بودیم که کسی با هزینه کرد، گزاف نماینده نشده است.
7- برای بنده جهت رای دادن،رسیدن به اهلیت و صلاحیت شخص مورد نظر بر مبنای آنچه در صدر گفته شد، ملاک است نه اینکه بگویم فلانی رای می آورد بگذار من هم به او رای بدهم و یا به خاطر دوستی و رودربایستی و تعصب فامیلی و منطقه ای و ...رای بدهم.و یا خدای نکرده به کسی رسیدم و اهلیتش برایم اثبات شده بگویم ای بابا اینکه رای نمی آورد ولش کن ! چنین رایی منجر به پس رفت و زیان عمومی میشود.
در نهایت دو سوال منطقه ای و ملی، از نمایندگان عزیز فعلی و کاندیداهای محترمی که احتمال دارد منتخب شوند دارم:
الف- سوال منطقه ای
این شهرستان مشکلات عدیده و زخمهای کهنه و خواسته های حسرت شده، متعدد دارد. برخی که حیاتی و واجبند به شرح زیر بوده و در سه ماهه پایانی دور 11 مجلس در وضعیتی هستند که رویت و با تمام وجود لمس می کنیم، این پروژه ها در انتهای مجلس 12 در چه مرحله ای خواهند بود:
- راههای مواصلاتی میانه، اصلی و فرعی و روستایی ،متاسفانه به لحاظ تمام شاخصه ها در سطح مناسب و استانداردی نبوده و قتلگاه سرمایه های انسانی و مادی این شهرستان شده اند.وهفته و حتی روزی نیست که سخن از تصادف و فوت عزیزانی و... نباشد.
- اشتغال جوانان در این شهرستان دست نیافتنی و موضوعی رانتی و پرهیاهو و سیاسی شده و استخدام 500 نفر در فازهای 1 و 2 فولاد که برای شهریور 1402 پیش بینی شده بود،از یاد رفته و سرمایه گذاری در این شهرستان در زمینه های مختلف آرزویی محال شده است.
- قصه پرغصه آب شرب میانه و سد گرمی چای همچنان مسأله و دغدغه روزمره، مردم دبه بدست و به نوبت ایستاده در چشمه های اطراف شهرستان است.و رنگ و طعم و سختی آب هم که نگم ...
- در حوزه سلامت همشهریان همچنان برای ساده ترین درمانها عازم تهران و تبریز و زنجان می شوند و بنده از نزدیک با این موضوع مواجه هستم و یک چیز هم که رفته و نیامده!!؟
- در حوزه صنعت و معدن، در مجتمع فولاد میانه درحال اجرای فاز 3 هستیم.فایناس 90 میلیون یورویی به فراموشی سپرده شده و یا اینکه به شهر بیجار رفته، کلنگ زنی فاز 4 و حتی برخی موارد تا فاز 6 هم گفتند! ولی نمیدونم چی شده؟، تنوع محصولات فولاد آذربایجان کم و خبری از سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی آن نیست، هیچ خبری از توسعه کارخانه گیربکس سازی ،میانرو، نیست و معادن مس و مولبیدن سیاه کمر و طلا و سنگهای ساختمانی و ...شهرستان راکد است و شایعاتی از رانتهای معدنی وجود دارد.
ب- سوال ملی
بدون ورود به اصطلاحات علمی و تخصصی و اقتصادی اعم از برنامه توسعه 6 یا 7 و درآمد ناخالص ملی و تراز تجاری مثبت و منفی ،معاهده شانگهای،کسری بودجه و FATF و برجام و شاخص فلاکت و ... وضعیتی که از قیمت ها و مایحتاج مردم(حوزه معیشت) و برخی مصوبات مجلس، در سه ماهه انتهایی مجلس 11 است، ذکر میکنم و سوال دارم در انتهای مجلس 12 چه خواهد شد:
قیمت دلار با سیاستگذاری ...!؟(نمیدونم چی بگم والله) از 15 هزار به مرز 60 هزار رسیده،قیمت سکه از حدود 5 به 35 میلیون رسیده،پراید 40 میلیونی به مرز 350 میلیون پر کشیده،البته نماینده ای هم که پی گیر مسایل خودرویی بود رد صلاحیت شد.(البته اون یکی نماینده خودرویی هم که شاسیش بلند بود!؟ هم نگم که ...) مرغ از 20 هزار در برخی مواقع به بالای 100 هزار رسیده و گوشت زیر 100 هزار گاها تا بالای 500 هزار هم می رود.
در حوزه مصوبات مجلس 11: فضای مجازی فیلتر شده،و اخیرا فیلتر شکستن هم جرم شده ،سن بازنشستگی افزایش یافته و مالیاتهای جدید وضع و میزانش هم افزایش یافته است،مصوبه درست و درمونی که منجر به بهبود فضای کسب و کار شود نبوده و به تازگی در قالب سیاستهای پولی مصوب شده بهره بانکی افزایش یابد!!!؟ تا تولید بخوابد و در حوزه کارگری و کارمندی و ... هم که مصوبه ای به نفع این قشر نمی دانم بوده یا نبوده ما که لمس نکردیم. ولی ظاهرا قراره از کارگرها مالیات بگیرند و .... نمیدونم اینها نتیجه اون مصوبه ابتدای مجلس مبنی بر «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» است یا نتیجه یه چی دیگه؟
در نهایت با توجه به اینکه کامنت نوشتن آزاد است از توهین به اشخاص و ... پرهیز و خلاف قوانین جاری مملکت چیزی ننویسید تا به جریان آزاد انتشار افکار و عقاید خدشه وارد نشود. سپاسگزارم.
صادق واعظی – عضو هیات علمی دانشگاه
و کاندید احراز صلاحیت نشده دور دوازدهم انتخابات مجلس