با سلام و احترام!
اجازه دهید مطلبم را با یک خاطره شروع کنم:
در دوران نوجوانی و مدرسه کنجکاو بودم که کلا وجه تسمیه ی اسم ها را بدانم. یادم هست که وجه تسمیه ی «میانه» را، از یکی از معلم ها-که البته اسمشان یادم نیست!- پرسیدم و ایشان اینگونه جواب دادند: میانه چون میان دو شهر بزرگ زنجان و تبریز قرار دارد به میانه معروف شده است! در آن دوران همیشه به خودم می گفتم چرا باید میانه مثل شهرهای دیگر از خودش برای خودش اسم نداشته باشد. حال، هدف این نوشته، نشان دادن دغدغه ی خاطر آن دوران نیست، چرا که جواب خوشبختانه از اساس اشتباه بوده است! این بار بحث سر لقب شهر میانه است!
به عنوان مقدمه، لقب را می توان چنین تعریف کرد: اتلاق یک عنوان یا یک ویژگی آشکار و متمایز برای یک چیز یا یک شخص که از آن برخوردار است. اغلب از لقب به منظور بهتر شناخته شدن و یا درشت نمایی کردن آن ویژگی منحصر بفرد-که البته می تواند بار معنایی مثبت و یا منفی داشته باشد- استفاده می شود. در این بین، شهرها هم در دوره های مختلف تاریخی دارای القاب مخصوص به خود بوده است مثلا در دوره ی صفویه، شهر تبریز در مراسلات رسمی، «دار السلطنه» خوانده می شد که امروزه بیشتر به نام «شهر اولین ها» معروف است.
خلاصه ی کلام! در رابطه با این موضوع 3 سـؤال می توان مطرح کرد:
1- شهرمان میانه، بیشتر و البته بهتر، برازنده ی چه لقبی می باشد؟
2- آیا واقعا، میانه «دروازه ی آذربایجان» است!؟
3- و بالاخره، آیا اصلا اتلاق این لقب (دروازه ی آذربایجان) برای میانه در کل و از هر نظر (تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و ...) بار معنایی مثبتی دارد؟