باسلام و درود حضور همشهریان عزیز؛
با عنایت به وجود بیش از 20 نوع ماده معدنی در پهنه شهرستان که حاکی از وجود پتانسیل عظیم در بخش معدن و صنایع معدنی است، لذا تصمیم بر این شد به مرور برخی از فرصت های سرمایه گذاری بخش معدن و صنایع معدنی جهت استحضار مسئولین محترم عنوان گردد. در این بخش به جهت اهمیت منابع پرلیت و اینکه نزدیک به 50 میلیون تن ذخیره پرلیت میانه تاکنون گزارش شده است که این منابع حتی در خاورمیانه کم نظیر است و حدود 8 میلیون تن با عنوان ذخیره قطعی کشف گردیده است، ابتداً یک تعریف کلی از پرلیت سپس به مصارف مهم آن اشاره می گردد که بیشتر قسمت کاربرد آن جهت سرمایه گذاری مد نظر می باشد.
پرلیت نوعی سنگ آتشفشانی با ترکیب اسیدی تا حد واسط است که در محیط آب و یا مرطوب تشکیل می گردد. میزان آب همراه با پرلیت در حدود 2 تا 5 درصد است. بیشتر پرلیت های مرغوب به دوران سوم و چهارم زمین شناسی تعلق دارند.
مصارف مهم پرلیت منبسط شده ( فرآورده شده) عبارت است از: تهیه بتن سبک وزن، پرکنندگی، عایق حرارتی و صوتی، کشاورزی و به عنوان صافی و ساینده است.
پرلیت را می توان به نسبت های مختلف با سیمان مخلوط کرد و از آن قطعات سبک وزن تهیه کرد. ملات پرلیت از ملات سیمان سبک تر، هدایت گرمایی آن کم و جذب صدای آن بیشتراست. در رنگ سازی، پلاستیک، لاستیک و عایق بندی فضاهای خالی دیوارهای دوجداره نیز بکار می رود.
صفحات پرلیتی را به کمک پرلیت و یک ماده چسباننده نظیر گچ می توان تولید کرد. این صفحات وزن کم دارند و به عنوان عایق های حرارتی و صوتی بکار می روند.
کاربرد پرلیت در عایق حرارتی :
مخلوط پرلیت، آزبست و یک ماده چسباننده نظیر گچ به صورت عایق حرارتی بسیار خوبی به مصرف می رسد که از آن به منظور عایق بندی مخازن و لوله ها تا دمای 1000 درجه سانتیگراد استفاده می شود. ·
کاربرد پرلیت در بخش کشاوزی:
اضافه کردن پرلیت به خاک مزایای مهمی دارد، از آنجمله: میزان جذب و نگه داری آب آن زیاد است که این موضوع سبب می گردد تا از تبخیر آب جلوگیری شود و آب بمدت طولانی در خاک باقی بماند. مرطوب بودن خاک موجب می شود تا نیاز خاک به آب کمتر باشد و بدین ترتیب از شسته شدن مواد غذایی خاک جلوگیری می شود.
ضمنا وجود خلل و فرج در پرلیت همراه با خاک، تبادل هوا و خاک را فزونی می بخشد و ریشه گیاهان به سهولت در خاک رشد می کند.
کاربرد پرلیت خام:
پرلیت خام در صنایعی همچون سرامیک، سانیره ها، ساخت الکترود، تهیه سیمان، مواد منفجره، متالوژی، تولید زئولیت مصنوعی، فیلتر و صافی و ساخت فیبر شیشه ای کاربرد دارد.
همانطورکه در بالا ذکر گردید یکی از کاریردهای مهم پرلیت در صنعت کشاورزی است. با عنایت به اینکه هم اکنون رغبت برای توسعه کشاورزی مدرن بین گروه های مردمی فزونی یافته است و اینکه در بازه خشکسالی بسیار جدی قرار گرفته ایم به طوری که هم اکنون وجود بحران و تنش آبی در آبخوان های ما بشدت احساس می شود، لذا ضروری است از این ظرفیت کم نظیر شهرستان در جهت مدیریت بحران آب بنحو موثر استفاده شود. ضمناً حیف است این همه نعمت الهی که می تواند علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار برای صدها نفر، باعث رشد و توسعه بخش معدن و صنایع معدنی نیز شود، محل توجه نباشد. البته در سند تدبیر و توسعه شهرستان استخراج و فرآوری پرلیت هدفگذاری شده است لکن مطالعات میدانی حاکی از آن است که آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است.
محقق : حسین حسینخانی کارشناس ارشد زمین شناسی