آموزش و پرورش ازبهر روشنگری دارای تعاریف گوناگونی است اما بطور ساده می توان گفت : آموزش و پرورش مجموعه منظمی از اعمال و رفتار و تکرار تجربه بوده و فرایند هدایت و جهت دهی عمدی تجارب انسانی است .در حقیقت آموزش و پرورش سازکار رسمی جامعه برای حفظ و انتقال فرهنگ است و معلمان در این انتقال نقش مهم و اساسی را عهده داربوده و همیشه در آگاهی بخشیدن جامعه بویژه دانش آموزان پیشتاز ،، و در تعلیم و تربیت آنان از یکدیگر سبقت می گیرند. خوشبختانه وقتی به تاریخ گذشته تعلیم وتربیت و آموزش جوانان شهرمان میانه مراجعه می کنیم شاهد ایثارگریهای آموزگارانی هستیم که در انتقال دانش ها ، مهارت های جامعه به نسلهای سالهای نه چندان دور از هیچ کوششی دریغ نکردند. در ادامه معرفی اینگونه معلمان دلسوز، در این قسمت نیز از تلاشگران امر تعلیم و تربیتی نام می بریم که امروزه آئینه ای روشن برای نسلهای آینده هستند.
قاسم صادقپور دبیر ریاضی:
همه ما می دانیم علم ریاضی قانونمند کردن تجربیات طبیعی و مدل دهی به سایر علوم است و بر خلاف تصور بعضی از افراد یک سری فرمول و قواعد نیست که همیشه و در همه جا بتوان از آن استفاده کرد بلکه ریاضیات ، درست فهمیدن صورت مسئله و درست فکر کردن برای رسیدن به جواب است و برای بدست آوردن این توانایی ، دانش آموز باید صبر و پشتکارلازم را داشته باشد تا بتواند حتی به مدت چندین ساعت در مورد یک مسئله ریاضی فکر کرده و در نهایت با ابتکار و خلاقیت آنرا حل کند. ایجاد این خلاقیت دردل دانش آموزان شش دهه اخیر شهرمان میانه کسی جز آقای قاسم صادقپور دبیر و بنیانگذاررشته ریاضی در شهرمان به همت استادعلی کریمیان نبود. این دبیر با شخصیت سال ۱۳۱۴ در شهر گوزل میانا چشم به جهان گشود و در سال ۱۳۲۱ تحصیلات ابتدایی را در دبستان شاپور آن زمان سپری کرده واز سال ۱۳۲۹ پس از ورود به دبیرستان و گذراندن دوره سوم متوسطه در دبیرستان امام خمینی ( شاپور سابق) وکلاسهای چهارم و پنجم متوسط در دبیرستان علمیه تهران، موفق به اخذ دیپلم ریاضی از دبیرستان مروی پایتخت شد .
استاد قاسم صادقپور در سال ۱۳۴۰ در دانشسرایعالی تهران که آن موقع شاخه ای از دانشگاه تهران بود پذیرفته شد و در سال ۱۳۴۴ در رشته ریاضی به افتخارفارغ التحصیلی نائل آمد. یکی از ویژگیهای مهم این دبیر بامسئولیت، علاقمندی وی به تدریس بود و همیشه بر این نکته تاکید داشت تدریس یک علم نیست بلکه یک هنر است و از آنجایی که ریاضی می تواند شفافیت و مداومت تدریس را توسعه دهد مهمترین نقش آن توسعه تفکر است بنابراین ریاضی باید پرورش دهنده این تفکر باشد . وی با اشاره به اینکه ریاضی یعنی عشق به یک واحد ، به احد ، به خدای یکتا و رسیدن به اوست معتقد بود دانش آموز باید تکالیف مربوط به هر درس بویژه ریاضی رادر همان روزی انجام دهد که در مدرسه یاد گرفته است زیرا دانش آموز با گذشت یک هفته بسیاری از نکته هایی را که در کلاس شنیده است از یاد برده و در نتیجه نمی تواند با موفقیت کامل بر موضوع درس آنهم ریاضی مسلط شود لذا دانش آموز بعد از پایان رساندن کارهای مربوط به همان روز ، کافیست مراجعه ای سریع به درسهای فردای آنروز کرده تا برای فردا آمادگی کامل داشته باشد . آقای صادقپور این دبیر عاشق تدریس در سال ۱۳۴۹ به تهران منتقل و در دبیرستانهای مختلف از جمله دبیرستانهای رازی و انوشیروان عادل تا سال ۱۳۶۷ به تدریس پرداخته و درهمان سال باز نشست شد . استاد صادقپور بعلت مسلط بودن بر علم ریاضی و موفقیت صدرصدی دانش آموزانش در کنکور سراسری کشور از سوی مسئولان آموزش و پرورش وقت بارها مورد تقدیر و تشویق قرار گرفته بود . از آنجایی که بنیانگذار رشته ریاضی در میانه بعلت علاقمندی در امر تدریس و موفقیتهای زیادی که در این زمینه کسب کرده بود مدیران و مسئولان مدارس غیر انتفاعی و کلاسهای کنکور را بر آن داشت تااز دانش و تجربیات بالای این استاد گرانقدر از سال ۱۳۶۸ الی ۱۳۸۶ استفاده کنند.
استاد روانشناسی علی ممانی
آقای ممانی در سال ۱۳۲۳ در روستای برنلیق میانه متولد و دوره ابتدایی را در روستای النجارق آغاز و پس از پایان در سال ۱۳۳۵ وارد دبیرستان امام خمینی (ره) (شاپور سابق) شد. آقای علی ممانی پس از گذراندن دوره متوسط،،، در دانشسرای کشاورزی تبریز پذیرفته شد و با در یافت مدرک کاردانی در روستای بلانلیق به عنوان معلم مشغول تدریس شد. این استاد دوستداشتنی با توجه به علاقه وافری که به تحصیل داشت پس از مدت کوتاهی برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه تبریز شد و در رشته روانشناسی از این دانشگاه فارغ التحصیل شد. آقای ممانی در ادامه به عنوان دبیر روانشناسی و ادبیات در دبیرستانهای میانه مشغول بکار شد و بعلت کمبود دبیر زبان انگلیسی، این رشته درسی را نیز تدریس می کرد . این استاد بزرگ در سال ۱۳۵۵ پس از عزیمت به آمریکا در سال ۱۳۵۹ موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته علوم تربیتی شد. و با باز گشت به ایران مجددا در دبیر ستانها و مرکز دانشسرای تربیت معلم میانه به تدریس پرداخت. این دبیر روانشناسی دارای خاطرات زیادی است بطوریکه تعریف میکند در ایامی که تدریس می کردم بلیط هایی بنام بلیط بخت آزمایی در میانه فروخته می شد و هر کسی که به خرید آن اقدام می کرد ممکن بود برنده ۱۰۰ و یا ۲۰۰ هزار تومانی شود روزی از دانش آموزان سوال کردم اگر شما برنده شوید با این پول چکار می کنید ؟ پاسخ های مختلفی شنیدم یکی می گفت بیمارستان ، آن یکی می گفت مدرسه وووووو می سازم در گوشه ای از کلاس دیدم دانش آموزی انگشت بلند کرده ، گفتم شما بگو چکار می کنی؟ با آه و سوز خاصی گفت : اگر من برنده شوم می روم با همه آن پول خرما می خَرَم و به همراه خانواده ام می خوریم ،، استاد ممانی می گوید وقتی این جمله را شنیدم به عمق فاجعه فقر و نداری خانواده پی بردم و آن لحظه یکی از لحظات تلخ و سخت دوران معلمی من به شمار می رود . این معلم دلسوز در سال ۱۳۶۶ در اوج جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بعلت پذیرفته شدن فرزنش در رشته پزشکی دانشگاه همدان ناچارابه این شهر منتقل و در دانشگاه همدان به تدریس پرداخت. تکنولوژی آموزشی ، روانشناسی عمومی، و نقش جامعه دانشگاهی در دستیابی به جنبش فراگیر اجتماعی پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر از جمله مقالاتی است که توسط استاد ممانی به رشته تحریر در آمده است و در حال حاضر این مقالات به عنوان جزوات آموزشی در مراکز علمی تدریس می گردد. استاد علی ممانی به دفعات گوناگون از سوی مسئولان آموزش و پرورش اعم از کشوری ، استانی و شهری به دلیل خدمات ارزنده اش مورد تقدیر قرار گرفته بود . این دبیر خوش ذوق در سال ۱۳۸۸ به افتخار باز نشستگی نائل آمد ولی بنا به در خواست دانشگاه آزاد همدان تا سال ۱۳۳۸ در این دانشگاه به تدریس پرداخت .
حافظ صادقی دبیر شیمی:
وی در دوازدهم اردیبهشت سال یکهزارو بیست و پنج در میانه پا به جهان هستی گذاشت . کلاس اول ابتدایی را در روستای برزلیق و دوم الی ششم را در دبستان شاپور وقت به پایان رساند ، این دبیر خوش ذوق پس از کسب مدرک دیپلم در سال ۱۳۴۶ از دبیرستان امام خمینی (ره) (شاپور سابق) برای گذراندن دوره خدمت سربازی به عنوان سپاه دانش در شهرستان گرگان مشغول بکارشده و به تدریس پرداخت . استاد حافظ صادقی پس از پایان دوره خدمتش به عنوان سپاه دانش در آموزش و پرورش میانه استخدام و در حین تدریس در سال ۱۳۵۰ وارد دانشگاه تبریز شده و در سال ۱۳۵۴ در رشته شیمی از این دانشگاه فارغ التحصیل شد . آقای صادقی ضمن تحصیل در دانشگاه تبریز در مدارس راهنمایی این شهر نیز به تدریس می پرداخت. این استاد فرهیخته از آنجایی که خدمت به همشهریان عزیز میانه ای را از اولویت ها و افتخارات خود می دانست بلافاصله پس از فارغ التحصیلی به زادگاهش برگشته و در دبیرستان های میانه به تدریس پرداخت. این دبیر ارزشمند همیشه در گپ و گفتگویی با شاگرادن خودش معتقد بود درس شیمی علاوه بر اینکه هنر ارتباط با جهان و زبانی برای شنیدن نیروهای پنهان بین ذره ها و کشف حقیقت ماده است شنیدن رازگشایی از یک رمز و خلق یک ترکیب با آموختن قواعدی بر مبنای روش علمی به حساب می آید چرا که امروزه شیمی حس گمشده انسان است تا زندگی اش را به روز کند . این دبیر خوش برخورد همیشه تاکید داشت علیرغم اینکه در رشته شیمی خلاقیت برای یافتن کار و تولید ثروت حرف اول را می زنداما کسانی که به خاطر جبر زمان یا جبر مکان و از روی ناچاری قصد انتخاب آن را دارند بهتر است در انتخاب خود تجدید نظر کنندوی معتقد بود: آنهایی که به دنبال یک مدرک دانشگاهی برای قاب کردن هستند نیز به یقین در رشته شیمی ره به جایی نخواهند برد چون رشته شیمی برای کسانی مناسب است که حقیقتا به علم شیمی عشق می ورزند زیرا ثمره این عشق ورزیدن باعث خواهد شد دانش آموزانی را تحویل جامعه دهند که با حضورشان در کارخانجات تولید مواداولیه غذایی و دارویی، شرکت های تولیدمواد شیمیایی و مرتبط به فروش تجهیزات و مواد شیمایی ، آزمایشگاههای همکار معاونت غذا دارو و محیط زیست در پیشبرد اهداف علمی کشور نقش آفرین باشند.
این دبیر خوش ذوق با تدریس در دبیرستانهای مدارس میانه از جمله فاطمیه ، امام خمینی ، بوعلی ، تیزهوشان موفق شد تجربیات علمی خود در این رشته را به نحو احسن در مغز تک تک دانش آموزانش حک کند چون باور داشت شیمی کاملا مبتنی بر تجربه بوده و با آزمایشاتی که انجام می شود عجین شده است. استاد صادقی همیشه به دانش آموزان خود گوشزد می کرد آموختن دانش و پر کردن ذهن از مجموعه اطلاعات و ریز اطلاعات مهم برای جذب در بازار کار لازم است اما کافی نیست زیرا یک علاقمند شیمی باید جزئیات این علم را با تکرار و تکرارحفظ کرده و با واحدهای عملی و دیدن دوه های مفید و بازدید های علمی و نیز فیلم ها و انیمیشن های مرتبط ، آنچه را که حفظ کرده بفهند و در نهایت بتواند آنها را در عمل بکار ببرد. این دبیر وارسته در حین تدریس بعنوان معلم نمونه انتخاب و در سال ۱۳۷۶ به افتخار باز نشستگی بائل آمد و از آنجایی که از علم کافی در رشته شیمی بهره مند بود پس از باز نشستگی مسئولان مدارس غیر انتفاعی شهرمان از وجودش با افتخارتمام جهت تدریس درس شیمی استفاده کردند. شایان گفتن است هر موقع از خروجی اینهمه زحمات وی سوال می شد پاسخش این بود حضور دانش آموزانم در مجامع بزرگ و بین المللی نه تنها خروجی ، بلکه همیشه از بزرگترین افتخارات من است.