پر واضح است در اکثر دوره های مدیریت شهری میانه ٬ اعضای شورای شهر و شهردار نتوانسته اند آن طور که شایسته است انجام وظیفه نموده و خدمات شایان توجهی به مردم شهر ارائه کنند . اکنون که به سال ۱۴۰۰ و اتمام دوره فعالیت شورا های اسلامی شهر و روستا نزدیک میشویم و مردم فرصت دوباره خواهند یافت تا با انتخاب اعضای شورای شهر یک دوره دیگر مسیر مدیریت شهری میانه را تعیین کنند ؛ نویسنده بر آن است طی سلسله یادداشت هایی تحلیل خویش از ریشه های عدم توفیق چشم گیر مدیریت شهری میانه را با هم شهریان عزیز در میان گذارد .
با نگاه به کارنامه شهر هایی که در زمینه مدیریت شهری موفق بوده اند میتوان دریافت یکی از مهم ترین شاخصه های موفقیت آنان در زمینه مدیریت شهری ٬ شفافیت بالای اعضای شورای شهر و مجموعه شهرداری آن محل بوده است . اگر مدیران شهری مصوبات ٬ تصمیمات و ریز مذاکرات خود را بصورت دقیق و جزئی با مردم در میان بگذارند امکان نظارت عمومی مردم ( و علی الخصوص نخبگان) بر تصمیمات این عزیزان فراهم شده و با افزایش فشار مثبت افکار عمومی به ناچار به سمت تلاش جدی برای بهبود اوضاع خواهند رفت .
در کلانشهر های موفق شفافیت ارتباط مستقیمی با شاخصه های رشد آن شهر داشته است . به عنوان مثال در کلان شهر مشهد که شاهد هستیم در دو دوره اخیر شورای شهر تعداد قابل توجهی از اعضای شورا اعتقاد جدی به شفاف کردن تمامی امور دارند ٬ فشار مثبت افکار عمومی بر مجموعه شهری افزایش چشم گیری داشته است . از نتایج این افزایش فشار مثبت افکار عمومی میتوان به : اصلاح ساختار مالی شهرداری و حذف میلیارد ها تومان هزینه اضافی ٬ کاهش شدید تراکم فروشی ٬ حذف پروژه های مخالف هویت شهری مشهد و ایجاد پروژه های جدی برای استقرار عدالت شهری ٬ افزایش قابل توجه نقش شهرداری در پیشگیری از آسیب های اجتماعی و... اشاره کرد .
اما بلعکس در یکی دیگر از کلانشهر های غربی کشورمان مقاومت جدی مدیران شهری در برابر شفافیت باعث مصائب بزرگی مانند نا تمام ماندن مهم ترین پروژه عمرانی شهر به مدت قریب به ده سال ٬ تراکم فروشی چندین برابر میانگین کلانشهر های کشور ٬ بالا بودن هزینه های پروژه های عمرانی نسبت به دیگر شهر ها و بسیاری مشکلات دیگر شده است . مشکلات مدیریت شهری در این کلانشهر به قدری جدی است که علیرغم استعداد های بسیار بالای شهری ٬ شاخصه های کلانشهر بودن آن همواره مورد تهدید بوده و چندین بار از کلانشهر به شهر یا برعکس تغییر وضعیت داده است .
در میانه نیز برای ایجاد تحول جدی ٬ خروج شهر از برخی بن بست های مدیریتی و شتاب شهر به سمت توسعه عادلانه و عدالت اجتماعی ٬ شاید مهم ترین مقدمه شکل گیری ساز و کار شفافیت در مدیریت شهری باشد . این به زعم نویسنده مهم ترین خصوصیتی است که اعضای شورای شهر بعدی باید به جد به آن پایبند بوده و ضمانت اجرای آن را قبل انتخاب به مردم ارائه کنند .
نویسنده معتقد است هم اکنون میزان شفافیت در مجموعه مدیریت شهری میانه متاسفانه نزدیک به پایین ترین حد خود قرار دارد . شورای شهر وب سایتش را آخرین بار در تیرماه ۱۳۹۸ به روز رسانی کرده است . در همان زمان نیز شفافیت صورت جلسات همین مقدار بوده که در آخرین صورت جلسه بارگذاری شده مضمونا قید شده است :" اعضای شورا مفصلا پیشنهاد خود را به شهردار ارائه کردند . شهردار گزارش داد و اظهار امیدواری کرد پروژه ها را قبل از فصل سرما به پایان برساند . نهایتا هم تصویب گردید شهردار پیشنهادات اعضای شورای شهر را بررسی کند و ترتیبی اتخاذ گردد تا امورات شهرداری سریع ٬ با نظارت و به بهترین شکل انجام شود ." (همینقدر کلی !) البته نکته جالب تر آن است که اعضای محترم شورای شهر این بدیهیات و کلیات را با هفت رای هم به تصویب رسانده اند (!!) که به این مساله هم در یادداشت های آینده پرداخته خواهد شد .
در وب سایت شهرداری هم انتشار عمومی گزارش تفریغ بودجه سال گذشته قابل تقدیر است ؛ اما غیر از این مورد هیچ مورد دیگری از عزم برای شفافیت جدی به چشم نمیخورد ! نه ریز جزئیات برنامه های عملیاتی شهرداری را در سایت میتوان یافت ؛ نه صفحات مربوط به واحد های اداری شهرداری تکمیل گردیده اند و نه دریافتی ها پرداختی ها و علت هزینه کرد مشخص است . حتی جزئیات سئوالات ٬ انتقادات و نکات دیدار شهردار با خبرنگاران هم چه توسط وب سایت شهرداری و چه بصورت کامل توسط رسانه های خبرنگاران حاضر منتشر نشده است !
استقرار شفافیت در شهر زمانی حاصل می شود که : مذاکرات شورای شهر بصورت زنده برای مردم پخش شده و بعلاوه همه مردم حق حضور در جلسات را داشته باشند ٬ کلیه مکاتبات بین شورا و شهرداری به اطلاع عموم برسد ٬ جزئیات مالی درآمد و هزینه های شهرداری و ریز قرارداد ها روزانه در اختیار عموم قرار گیرد و جزئیات فنی طرح ها هم برای بررسی عموم و اعلام نظر متخصصین مرتبط منتشر شود .
امید است مردم معزز شهر پر ظرفیت میانه در فرصت دیگری که در سال ۱۴۰۰ به دست خواهند آورد تا دوباره ریل گذاران مدیریت شهری خود را انتخاب کنند ٬ به موضوع شفافیت توجه جدی داشته و یکی از مهم ترین شرایط انتخاب خود را تضمین محکم و علمی کاندیدا های مورد نظر برای اجرای دقیق و کامل اصول شفافیت و بعلاوه الزام شهرداری به اجرای آنان قرار دهند .