بشر امروزی برای دستیابی به اهداف و برنامه هایش، حتما باید به دنبال راهکارهایی عملیاتی باشد، تا به وسیله آن ها به تمایلات درونی و اهدافی که شاید سال ها ذهنش را درگیر کرده است، جامه عمل بپوشاند. بدون شک در شرایط فعلی جامعه ایران، یکی از راهکارهای عملیاتی کردن اهداف و برنامه های ذهنی برای دانش آموزان، شرکت در کنکور سراسری است. پس از شرکت در این آزمون است که تکلیف قسمت عمده ای از برنامه ها و اهداف دانش آموزان مشخص می گردد. برگزاری یا عدم برگزاری این آزمون سرنوشت ساز در سال جاری، برخلاف سال های قبل با حاشیه ها و کشمکش های فراوانی روبرو بوده است. در شرایط فعلی، ما با یک ویروس ناشناخته با رفتارهای غیرقابل پیشبینی یا کمتر قابل پیشبینی مواجه هستیم و این شرایط میطلبد که، عقلانیتی همه جانبه در مواجهه با این ویروس در جامعه، داشته باشیم.
در خصوص برگزاری و یا عدم برگزاری کنکور در زمان مشخص شده فعلی، موارد مهم و نکات قابل توجهی است که چند نمونه از آن ها، در پی می آید:
یک) چنانچه کنکور امسال در زمان فعلی مشخص شده برگزار گردد، حتما باید با رعایت فاصله گذاری اجتماعی و دیگر پروتکل های بهداشتی انجام گیرد. چرا که به خطر افتادن سلامت افرادی که قرار است در آِینده سرنوشت کشور را به دست گیرند، گناهی است نابخشودنی. همچنین افزایش روزهای برگزاری کنکور، کاهش مدت زمان حضور در جلسه آزمون با کاهش تعداد سوالات و افزایش مراکز اخذ آزمون، قطعا در کاهش انتقال ویروس کرونا، موثر خواهد بود. (البته اجرای این پیشنهادات، متفاوت نمودن سوالات امتحانی و افزایش تعداد عوامل اجرایی کنکور را در پی خواهد داشت.)
دو) با عنایت به نظرات اکثر متخصصان حوزه بهداشت و درمان، متاسفانه بیماری کرونا درحال تشدید است و اگر کنکور به تعویق بیفتد، دیگر شاید شرایط برگزاری آن به این زودی ها، فراهم نباشد. که در این صورت، داوطلبان پشت کنکوری پسر که تنها تا پایان شهریورماه، برای انجام کارهای سربازی خود فرصت دارند از پذیرش در دانشگاه ها باز مانده و دچار مشکلات عدیده ای خواهند شد. تعویق برنامه های کاری و زندگی داوطلبان و ایجاد شرایط نامناسب روانی برای کسانی که بیش از یک سال است در حال درس خواندن و مطالعه هستند، از عواقب دیگر عدم برگزاری کنکور، می باشد.
سه) در صورت عدم برگزاری کنکور و عدم پذیرش دانشجو برای سال تحصیلی پیش رو، حجم داوطلبان کنکوری امسال به حجم داوطلبان سال بعد افزوده شده و چون احتمال افزایش ظرفیت دو برابری دانشگاه ها برای سال تحصیلی آینده بسیار بعید و غیر ممکن است، بنابراین درصد فراوانی از دانش آموزان در رقابت فشرده غیر معمول سال بعد، از راهیابی به دانشگاه ها باز خواهند ماند.
چهار) در صورت عدم برگزاری کنکور همانند سال های گذشته، چنانچه دانشگاه ها بخواهند بر اساس سوابق تحصیلی دانش آموزان و یا برخی شاخص های خاص، اقدام به پذیرش دانشجو نمایند، این مساله قطعا پذیرش دانشجو در رشته های پرطرفدار را دچار چالش جدی، خواهد کرد.
در پایان ذکر این نکته نیز ضروری است که، با توجه به لزوم امنیت روانی و آرامش خاطر مورد نیاز تمامی داوطلبان و خانواده های آن ها قبل از برگزاری کنکور، اگر مدام از تغییر زمان برگزاری کنکور و یا عدم برگزاری آن صحبت شود، به این امنیت روانی، لطمه خواهد خورد. لذا باید هر چه سریعتر، تصمیم نهایی به صورت قطعی اعلام شود. و اگر برخی ها، اصرار به تعویق و یا برگزار نشدن کنکور دارند، حتما باید پیشنهاد جایگزینی برای آن داشته باشند، نه اینکه با اظهار نظرهای متناقض، به ملتهب کردن فضا و نگرانی داوطلبان بیافزایند.