توضیح:
این مطلب، خلاصه بحث مهندس نایبی در محیط تلگرام با حضور بیش از 170 عضو می باشد.
مجلس ملی
مجلس ملی پس از مشروطیت در سال 1294 تشکیل شد. در دوره اول فقط 12 نماینده از تبریز به نمایندگی از کل استان وارد مجلس شدند. در دور دوم 18 و در دور سوم و چهار تنها 8 نفر بصورت استانی وارد مجلس ملی شدند. برای نخستین بار در دور پنجم ، حوزه شهرستان ها به چشم خورد و برای سراب و میانه مشترکا یک کرسی اختصاص دادند. این تک نماینده ی مشترک تا دوره 19 مجلس ملی ادامه داشت. برای نخستین بار در دوره 20 میانه صاحب یک کرسی مستقل شد و نابغه آن زمان اسکندر فیروز پدر محیط زیست ایران به عنوان تک نماینده شهرستان میانه وارد مجلس ملی شد و در دوره 21 و 22 مهندس بهبودی از میانه به مجلس ملی رفت. میانه در سال 1350 به عنوان یکی از شهرهای مهم ایران در دوره 23 صاحب دو کرسی شد. در این دوره مرحوم استاد طلوعی که چندی پیش در اثر تصادف به رحمت ایزدی پیوست همراه با مرحوم دکتر پناهی پزشک محبوب و حاذق وارد مجلس ملی 23 شدند. در دوره 24 که به انقلاب اسلامی منتهی شد، دکتر افتخاری استاد رشته حقوق و آقای سلیمانی دبیر معروف وارد مجلس شدند.
مجلس شورای اسلامی
دوره اول: حجه الاسلام جوانمرد رای اول شد و به مجلس رفت لیکن اعتبارنامه اش را رد کردند و مرحوم حاج موسی سلیمی فقط با 16 هزار رای وارد نخستین مجلس شورای اسلامی شد.
دور دوم: مرحوم پزشکی با رای بی سابقه وارد مجلس شد و چهار سال پشت سرش را نگاه نکرد درحالی که معروف بود که پنجشنبه ها هیچ مسجدی را از دست نمی داد و با همه در خیابان و کوچه روبوسی می کرد.
دوره سوم: حاج سید سجاد حججی و مرحوم حاج موسی سلیمی دو نماینده روحانی کاملاً مخالف هم و متضاد وارد مجلس شدند. مردم میانه در سه دوره اول به ویژه دوره اول و سوم اوج اختلاف و تفرقه بن بست گونه را چشیدند.
دوره چهارم: با ورود دانشگاهیانی مثل مهندس سید حسین هاشمی، مهندس جمشیدی قنبری، مهندس جم و ... عرصه بر وکلای ماضی تنگ شد و هاشمی و قنبری وارد مجلس شدند. زیباترین دوره از ادوار مجلس همان دوره چهارم بود که برای نخستین بار از بین 50 نماینده شمالغرب کشور، دو نماینده متعامل و هماهنگ میانه، رییس کمیسیون مجلس شورای اسلامی شدند. دوره چهارم بک نمونه مثال زدنی از ترکیب دو نماینده مکمل یا متمم بود
دوره پنجم: مردم قدرشناس و باهوش میانه مردم با اعطای نمره عالی 30% به آرای دو نماینده چهارم اضافه کردند و پاسخ تعامل و کارآیی دوره قبل را با رای بسیار بالا در دوره پنجم به همان دو نماینده دوره چهارم (هاشمی و قنبری) دادند.
دوره ششم: کارنامه مهندس قنبری در دوره پنجم ضعیف تر از دوره چهارم شد و مردم با اعطای نمره مردودی به وی، مهندس کیافر را با 26 هزار رای به عنوان مزدوج مهندس هاشمی به مجلس شورای اسلامی فرستادند.
دوره هفتم: انتخابات مجلس هفتم رونق خوبی نداشت. به این دلیل که مهندس کیافر به عنوان یک نماینده فعال با کارنامه قابل قیول به ویژه در نهضت سدسازی که هنوز هم آثار مثبت آن در شهرستان میانه نمایان است، رد صلاحیت شد و مهندس میربهلول حسینی با 18 هزار رای شریک مهندس هاشمی شد.
دوره هشتم: دوره هشتم بسیار پرشور بود و بیشتر نامزدها در تلاش برای حذف هاشمی بودند و هرچه بداخلاقی در ذهن بگنجد و شاید نگنجد در این دوره شاهد بودیم. مهندس سیدمحمدرضا حاجی در دور اول با حدود 25% آرای کل راهی مجلس شد در دور اول به مجلس شورای اسلامی راه یافت و حاج محمدعلی مددی تنها با 150 رای کمتر از ورود به مجلس در دور اول ناکام ماند و کار با مهندس هاشمی به دور دوم کشید. در نهایت هاشمی علی رغم پیشتازی عددی مددی در دور اول، و در مرحله دوم، با اختلاف 6000 نفری از مددی راهی مجلس هشتم شد.
دوره نهم: به دلیل این که اغلب همشهریان عزیز با این دوره آشنایی کافی دارند از بحث در مورد این دوره خودداری شد.
سه نکنه:
· کمترین رای سلیمی با 16 هزار رای و بیشترین رای هاشمی با 60 هزار رای
· از نظر درصدی بیشترین سهم را مرحوم پزشکی در دوره دوم دارند با کسب 66 درصد آرا. کمترین درصد نیز مربوط به مهندس حاجی اصغری است با 24.9 درصد آرای کل.
· بیشترین حضور مردم در دوره پنجم بود با 98 هزار رای. سردترین انتخابات در همان اولین دوره بود با 55 هزار رای.
دو سوال مهم:
سوال (1) : چرا میانه 2 نماینده دارد ولی مرکز استانی مثل زنجان که زمانی پایتخت بود به تنهایی 2 نماینده ندارد؟
جواب: چون میانه در 50 سال پیش قدرت زیادی داشت. درحالیکه جمعیت ایران 30 میلیون بود جمعیت میانه 200 هزار بود. انگار الآن 500 تا 550 هزار نفر باشد. مضافا وسعت پهناوری داشت. با این دو شاخصه، صاحب دو کرسی شد.
سوال (2) : آیا این سهم بخاطر کاهش جمعیت از میانه گرفته خواهد شد؟
جواب: حتی جمعیت به زیر 100 هزار برسد حق ندارند سهمیه حوزه ها را کم کنند و از این بابت نگران نیستیم لیکن اگر فرمول را تغییر دهند و مثلا استانی کنند شاید!
به امید صلاح و اصلاح
سلیمان جمشیدی
25 شهریور 1394