کد خبر: ۹۳۸۹۸
۱۲۲۸ بازدید
۱۵ دیدگاه (۱۳ تایید شده)

پرسش و پاسخ در مورد ویروس های کرونا (COVID-19)

۱۳۹۸/۱۲/۷
۱۴:۲۰

توضیح مترجم: این مطلب از تارنمای سازمان جهانی بهداشت (WHO) اخذ و به فارسی ترجمه شده است. سازمان جهانی بهداشت، همگام با پیشرفت پژوهش ها در مورد این بیماری، پرسش و پاسخ های ذیل را به روز رسانی می کند. 

ویروسِ کرونا چیست؟

ویروس­های کرونا خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که ممکن است باعث ایجاد بیماری در حیوانات یا انسان ها شوند. در انسان­ها، چندین ویروس کرونا شناخته شده است که موجب عفونتهای تنفسی، از جمله سرماخوردگی معمولی، سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم تنفسی حاد یا سارس (SARS) می شوند. ویروس کرونایی که اخیراً کشف شده باعث بیماری کوروناویروس COVID-19 می شود.

COVID-19 چیست؟

COVID-19 نوعی بیماری عفونی است که ویروس کرونای اخیراً کشف شده موجب آن می شود. این ویروس و بیماری جدید قبل از شروع شیوع بیماری در ووهان چین در دسامبر 2019 ناشناخته بودند.

علائم COVID-19 چیست؟

شایع ترین علائم COVID-19 تب، خستگی و سرفه خشک است. برخی از بیماران ممکن است درد، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال داشته باشند. این علائم معمولاً خفیف هستند و به تدریج شروع می شوند. برخی از افراد آلوده می شوند اما هیچ علائمی ایجاد نمی کنند و احساس ناخوشی نمی کنند. بیشتر افراد (حدود 80٪) بدون نیاز به معالجه ای خاص، از این بیماری بهبود می یابند. از هر 6 نفری که به COVID-19 مبتلا می شوند 1 نفر به طور جدی بیمار می شود و دچار مشکلات تنفسی می شود. احتمال بیشتری وجود دارد که افراد مسن و افراد دارای فشار خون بالا، مشکلات قلبی یا دیابت به بیماری جدی مبتلا شوند. حدود 2٪ از مبتلایان به این بیماری فوت شده اند. افراد مبتلا به تب، سرفه و مشکل تنفسی باید به مرکز درمانی مراجعه کنند.

COVID-19 چگونه شیوع پیدا می­کند؟

افراد می توانند COVID-19 را از سایر مبتلایان به این ویروس بگیرند. این بیماری می تواند از طریق  قطرات کوچکی که هنگام سرفه یا بازدم فرد مبتلا به COVID 19 از بینی یا دهانش خارج می شود، به فرد دیگر انتقال یابد. این قطرات ریز بر روی اشیاء و سطوح اطراف فرد مبتلا فرود می آیند. سپس افراد دیگر با لمس این اجسام یا سطوح، و سپس لمس چشم ها، بینی یا دهان خود، COVID-19 را وارد بدن خود می کنند. همچنین در صورت تنفس قطرات ریز حاصل ازسرفه یا بازدم فرد مبتلا به COVID-19 احتمال مبتلا شدن به این ویروس وجود دارد. به همین دلیل مهم است که بیش از 1 متر (3 فوت) از فردی که مریض است فاصله بگیرید.

سازمان جهانی بهداشت (WHO) در حال بررسی پژوهش های جاری در مورد شیوه انتشار COVID-19 است و به اشتراک گذاری یافته های به روز شده ادامه خواهد داد.

برای محافظت از خود و جلوگیری از شیوع بیماری چه کاری می توانم انجام دهم؟

اقدامات حفاظتی برای همه

آخرین وضعیت شیوع COVID-19 را از طریق وب سایت سازمان جهانی بهداشت (WHO) و مراجع ذیصلاح ملی و محلی خود دنبال کنید. COVID-19  تعداد زیادی از مردم چین را تحت تاثیر قرار داده و در برخی کشورهای دیگر در حال شیوع است. بیشتر افرادی که به این ویروس آلوده می شوند، دچار بیماری خفیفی می شوند و بهبود می یابند، اما این بیماری برای برخی افراد می تواند شدیدتر باشد. با انجام دادن موارد زیر از سلامتی خود و دیگران محافظت کنید:

  • به طور مرتب دست­های خود را با ضد عفونی کننده های حاوی الکل تمیز کنید یا آنها را با آب و صابون بشویید.

چرا؟ شستن دست با صابون و آب یا استفاده از ضد عفونی کننده های حاوی الکل باعث از بین رفتن ویروس هایی می شود که ممکن است روی دست باشند.

  • از هر کسی که سرفه یا عطسه می کند، حداقل 1 متر (3 فوت)، فاصله بگیرید.

چرا؟ هنگامی که کسی سرفه یا عطسه می کند، قطرات مایع ریزی از بینی یا دهان او اسپری می شود که ممکن است حاوی ویروس باشند. اگر خیلی نزدیک باشید، در صورت سرفه یا عطسه فرد مبتلا به این ویروس، این احتمال وجود دارد که از طریق تنفس، COVID-19 را وارد بدن خود کنید.

  • از لمس چشم ها، بینی و دهان خود خودداری کنید.

چرا؟ دست­ها بسیاری از سطوح را لمس می کنند و ممکن است آلوده به ویروس شوند. پس از آلوده شدن، دست­ها می توانند ویروس را به چشم ها، بینی یا دهان منتقل کنند. از آنجا ویروس می تواند وارد بدن شده و ایجاد بیماری کند.

  • مراقب بهداشت تنفسی خود باشید. هنگام سرفه یا عطسه جلوی دهان و بینی خود را با آرنج خم یا دستمال بگیرید. سپس بلافاصله دستمال استفاده شده را دور بیاندازید.

چرا؟ قطره­های ریز حاصل از سرفه یا عطسه ویروس را شیوع می دهند. با رعایت بهداشت تنفسی، از افراد طراف خود در برابر ویروس هایی مانند سرماخوردگی ، آنفولانزا و COVID-19 محافظت می کنید.

  • اگر احساس مریضی می کنید در خانه بمانید. اگر تب دارید، سرفه می کنید و مشکل تنفسی دارید، به مراکز درمانی مراجعه کنید و قبل از مراجعه با شماره­ تلفن­های معین تماس بگیرید. دستورالعمل­های ارگان­های ذیصلاح ملی و محلی را دنبال کنید.

چرا؟ مقامات ذیصلاح ملی و محلی، در مورد وضعیت منطقه شما به روز ترین اطلاعات را دارند. اگر پیش از مراجعه تماس بگیرید، به ارائه دهنده خدمات درمانی اجازه می دهد تا شما را به سرعت به مراکز درمانی مشخص شده هدایت کند. همچنین این امر از شما محافظت می کند و به جلوگیری از شیوع ویروس ها و سایر عفونت ها کمک می کند.

  • از آخرین تحولات مربوط به COVID-19 آگاه باشید. پیگیر توصیه های مسئولان بهداشتی و سازمان های ذیصلاح ملی و محلی در مورد COVID-19 باشید.

چرا؟ مقامات ملی و محلی به روزترین اطلاعات شیوع COVID-19 در منطقه شما را دارند و بهترین منبع هستند.

اقدامات حفاظتی برای افرادی که اخیرا (14 روز گذشته) در مناطقی که COVID-19 در آن شیوع یافته است، حضور داشته اند 

  • راهنمایی های ذکر شده در بالا را دنبال کنید (اقدامات حفاظتی برای همه)
  • اگر احساس ناخوشی می کنید، حتی در صورت وجود علائم خفیف مانند سردرد و آبریزش بینی جزئی، تا زمان بهبودی در خانه بمانید.

چرا؟ اجتناب از تماس با دیگران و مراجعه به مراکز درمانی این امکان را فراهم می­آورد تا این مراکز موثرترعمل کنند و به حفاظت از شما و دیگران در برابر COVID-19 و سایر ویروس ها کمک کنند.

  • اگر دچار تب، سرفه و مشکل تنفسی هستید، سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید زیرا این امر ممکن است به دلیل عفونت تنفسی یا شرایط خطرناک دیگری باشد. ابتدا تماس بگیرید و مسئولان مربوطه را از مسافرت اخیر خود یا تماس با مسافران اخیر آگاه سازید.

چرا؟ تماس پیش از مراجعه، به ارائه دهنده خدمات درمانی اجازه می دهد تا شما را هرچه سریعتر به مراکز درمانی مشخص شده هدایت کند. همچنین به جلوگیری از شیوع احتمالی COVID-19 و سایر ویروس ها کمک می کند.

چقدر احتمال دارد که COVID-19  بگیرم؟

این خطر بستگی به جایی دارد که شما در آن زندگی می کنید یا جایی که اخیراً به آنجا سفر کرده اید. خطر ابتلا در مناطقی که تعدادی از افراد مبتلا به COVID-19 تشخیص داده شده اند، بیشتر است. سازمان جهانی بهداشت (WHO) با مقامات بهداشتی چین و سایر نقاط جهان برای نظارت و واکنش به شیوع COVID-19 همکاری می کند.

آیا باید در مورد COVID-19 نگران باشم؟

اگر در منطقه ای نیستید که COVID-19 در آن پخش شده، یا اگر به مناطقی که این ویروس در آن شیوع یافته سفر نکرده اید یا با شخص مبتلا ملاقات نداشته اید، شانس ابتلا به آن در حال حاضر کم است. با این حال، قابل درک است که ممکن است احساس استرس و اضطراب کنید. بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه به روز کنید تا به شما در تعیین دقیق خطرات کمک کند که بتوانید اقدامات احتیاطی را انجام دهید. کادر درمانی، مراجع ذیصلاح ملی و محلی، همگی منابع بالقوه اطلاعات دقیق درباره COVID-19 و شیوع آن هستند. مهم است که از وضعیت منطقه زندگی خود مطلع شوید و اقدامات مناسبی را برای محافظت از خود انجام دهید.

اگر در منطقه ای هستید که شیوع COVID-19 وجود دارد، باید خطر ابتلا به بیماری را جدی بگیرید. توصیه های صادر شده توسط مقامات ذیصلاح ملی و محلی را دنبال کنید. اگرچه  COVID-19 برای اکثر افراد فقط بیماری خفیف ایجاد می کند، اما می تواند برخی از افراد را بسیار بیمار کند. این بیماری به ندرت می تواند کشنده باشد. به نظر می رسد افراد مسن و افراد دارای فشار خون بالا، مشکلات قلبی یا دیابت آسیب پذیرتر هستند.

چه کسی در معرض ابتلا به بیماری شدید است؟

هنوز در مورد نحوه تأثیر COVID-2019 بر افراد مشغول کسب اطلاعات هستیم، اما به نظر می رسد افراد مسن و افرادی که دچار فشار خون بالا، بیماری قلبی یا دیابت هستند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری جدی هستند.

آیا آنتی بیوتیک ها در جلوگیری یا درمان COVID-2019 مؤثر هستند؟

نه. آنتی بیوتیک ها بر روی ویروس ها موثر نیستند، آنها فقط روی عفونت های باکتریایی موثرند. COVID-19 ناشی از ویروس است، بنابراین آنتی بیوتیک ها مؤثر نیستند. نباید از آنتی بیوتیک ها به عنوان ابزاری برای پیشگیری یا درمان COVID-19  استفاده شود. آنها فقط باید با نظر پزشک معالج جهت درمان عفونت باکتریایی مورد استفاده قرار گیرند.

آیا واکسن، دارو یا درمانی برای COVID-2019 وجود دارد؟

نه هنوز. تا به امروز، هیچ واکسنی و هیچ داروی ضد ویروسی خاص برای جلوگیری و یا درمان COVID-2019 وجود ندارد. با این حال، مبتلایان برای رفع علائم باید تحت مراقبت قرار گیرند. افراد مبتلا به بیماری جدی باید در بیمارستان بستری شوند. بیشتر بیماران به لطف مراقبت حمایتی بهبود می یابند.

واکسنهای احتمالی و برخی از داروهای خاص در دست بررسی هستند. آنها از طریق آزمایشات بالینی مورد آزمایش قرار می گیرند. WHO تلاش ها برای تولید و توسعه واکسن­ها و داروهای پیشگیری و درمان COVID-19 را هماهنگ می­کند.

مؤثرترین راههای محافظت از خود و دیگران در برابر COVID-19 این است که مرتباً دست­های خود را تمیز کنید، سرفه خود را با آرنج یا دستمال بپوشانید و فاصله حداقل 1 متری را از افرادی که سرفه یا عطسه می کنند حفظ کنید.

آیا COVID-19 همان SARS است؟

خیر. COVID-19 و ویروس ایجاد سندرم شدید تنفسی حاد (SARS)، از نظر ژنتیکی با یکدیگر مرتبط هستند، اما آنها متفاوت هستند. SARS کشنده تر است اما COVID-19 بسیار مسری تر است. از سال 2003 تاکنون شیوع SARS در هیچ کجای جهان مشاهده نشده است.

آیا برای محافظت از خودم باید ماسک بزنم؟

افرادی که علائم تنفسی مانند سرفه ندارند، نیازی به زدن ماسک پزشکی ندارند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) استفاده از ماسک را برای افرادی که علائم COVID-19 دارند و برای افرادی که دارای علائمی مانند سرفه و تب هستند، توصیه می کند. استفاده از ماسک برای کارکنان حوزه سلامت و درمان و افرادی که در خانه یا یک مرکز درمانی از بیماران مراقبت می کند، بسیار مهم است.

سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای جلوگیری از هدر رفتن غیرضروری منابع گرانبها و استفاده نادرست از ماسک، استفاده منطقی از ماسک های پزشکی را توصیه می کند. تنها در صورتی از ماسک استفاده کنید که:  علائم تنفسی (سرفه یا عطسه) دارید، مشکوک به عفونت COVID-19 با علائم خفیف هستید، یا در حال مراقبت از شخصی هستند که به عفونت COVID-19 مشکوک است.

 مؤثرترین راههای محافظت از خود و دیگران در برابر COVID-19 این است که مرتباً دستان خود را تمیز کنید، سرفه خود را با آرنج خم یا دستمال بپوشانید و با افرادی که عطسه یا سرفه می کنند فاصله حداقل 1 متری را  حفظ کنید.

چگونه از ماسک استفاده کنیم؟

1. به یاد داشته باشید ماسک فقط باید توسط کارکنان حوزه بهداشت و سلامت، مراقبین بیماران و افراد دارای علائم تنفسی مانند تب و سرفه استفاده شود.

2.قبل از لمس ماسک، دست های خود را با ضدعفونی کننده حاوی الکل یا صابون و آب تمیز کنید.

3.ماسک را به خوبی بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچ قطره ای روی آن نیست و سوراخ ندارد.

4. قسمت بالای ماسک را پیدا کنید (جایی که نوار فلزی قرار دارد).

5. طرف رنگی ماسک باید به سمت بیرون باشد.

6. ماسک را روی صورت خود قرار دهید. نوار فلزی یا لبه سفت ماسک را فشار دهید تا به شکل بینی شما قالب شود.

7. قسمت پایین ماسک را پایین بیاورید تا دهان و چانه شما را بپوشاند.

8. بعد از استفاده، ماسک را طوری در بیاورید که با صورت و لباس های تان برخورد نکند.

9. بلافاصله پس از استفاده، ماسک را در سطل زباله درب دار بیاندازید.

10- پس از لمس یا درآوردن ماسک، دستان خود را با محلول ضد عفونی کننده حاوی الکل یا آب و صابون بشویید.

دوره کمون یا نهفتگی یا اینکوباسیون COVID-19 چقدر است؟

" دوره کمون یا نهفتگی یا اینکوباسیون "، به دوره و مدت‌زمان ورود عامل بیماری‌زا به بدن تا ظهور نشانهٔ بیماری و علائم بیماری گفته می‌شود. بیشترین تخمین دوره کمون برای COVID-19 از 1 تا 14 روز است، که معمولا در روز پنجم علائم ضاهر می شوند. با برآورد داده های بیشتر، این تخمین ها به روز می شوند.

آیا ممکن است که انسان از یک منبع حیوانی به COVID-19 آلوده شود؟

ویروس­های کرونا خانواده بزرگی از ویروس­ها هستند که در خفاش ها و حیوانات رایج­اند. به عنوان مثال، کروناویروس سارس به زَبّاد یا گربه زباد مربوط بود و کروناویروس مرس توسط شترهای تک کوهانه منتقل شدند. منابع جانوری احتمالی COVID-19 هنوز تأیید نشده است.

برای محافظت از خود، هنگام بازدید از بازار حیوانات زنده، از تماس مستقیم با حیوانات و سطوح خودداری کنید. همواره از شیوه های ایمنی حفظ مواد غذایی اطمینان حاصل کنید. گوشت و شیر خام و اندام های حیوانی را با احتیاط لمس کنید و از مصرف محصولات حیوانی خام خودداری کنید.

آیا احتمال دارد COVID-19 را از حیوان خانگی خود بگیرم؟

خیر. هیچ مدرکی در دست نیست که حیوانات خانگی مانند گربه ها و سگ ها به این ویروس آلوده شده باشند و یا ویروسی که باعث ابتلا به COVID-19 می شود را گسترش دهند.

این ویروس چه مدت بر روی سطوح باقی می ماند؟

هنوز مشخص نیست ویروسی که موجب COVID-19  چه مدت بر روی سطوح باقی می ماند، اما به نظر می رسد مانند سایر ویروس های کرونا رفتار کند. مطالعات نشان می دهند که ویروس های کرونا (از جمله اطلاعات اولیه در مورد ویروس COVID-19) ممکن است برای چند ساعت یا تا چند روز روی سطوح بمانند. این ممکن است در شرایط مختلف (به عنوان مثال نوع سطح، دما یا رطوبت محیط) متفاوت باشد.

اگر فکر می کنید ممکن است یک سطح آلوده باشد، آن را با مواد ضد عفونی کننده ساده تمیز کنید تا ویروس از بین برود تا از خود و دیگران محافظت کند. دست­های خود را با ضدعفونی­کننده های حاوی الکل تمیز کنید یا آنها را با آب و صابون بشویید. از لمس چشم­ها، دهان و بینی خودداری کنید.

آیا دریافت یک بسته از منطقه ای که وجود COVID-19 در آنجا گزارش شده، بی خطر است؟

بله. احتمال اینکه یک فرد آلوده بیماری خود را به کالاهای تجاری سرایت دهد بسیار پایین است و ابتلا به این ویروس از طریق بسته ای که بارها جابجا شده و در شرایط و دماهای مختلف قرار گرفته بسیار پایین است.

آیا کاری وجود دارد که نباید انجام دهم؟

اقدامات زیر در برابر COVID-2019 مؤثر نیستند و می توانند مضر باشند:

  • سیگار کشیدن
  • مصرف داروهای گیاهی سنتی
  • پوشیدن ماسک های متعدد
  • خوددرمانی مانند مصرف آنتی بیوتیک ها

در هر صورت، اگر تب دارید، سرفه می کنید و مشکل تنفسی دارید، برای کاهش خطر ابتلا به بیماری شدیدتر سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید و حتماً تاریخ و محل سفر اخیر خود را با کارکنان حوزه بهداشت و سلامت در میان بگذارید.

منبع: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

تاریخ انتشار آخرین به روز رسانی در وب سایت سازمان جهانی بهداشت: 23 فوریه 2020

مترجم: مهدی حسنی

 

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۹۸/۱۲/۱۰ ۰۸:۴۲

شمال خالی از مسافر هست کی میگه پر مسافره

۹۸/۱۲/۱۰ ۰۰:۲۴

با تشکر بابت مطلب خوبتان  حالا که بحث الکل پیش اومد ، اولا این سوال واسم پیش اومده که این همه گزارش از صدا و سیما  پخش میشه که ظرفیت تولید الکل و  مواد ضد عفونی کننده رو بالا بردیم و وزارت دفاع و شستا و... وارد میدان شدند ، پس چرا باز هم توو میانه الکل و... نایابه ؟؟ ایشالا مسئولان پیگیر میشن و سوال دوم اینکه من شنیدم که الکل صنعتی موثر نیست و باید رقیق بشه و... تا اثر گذار باشه ، کسی در این مورد اطلاعی داره ؟؟

۹۸/۱۲/۸ ۱۳:۰۶

با توجه ب اینک این ویروس جدیده و اطلاعات کافی در موردش نیست هنوز نمیتونن بطور دقیق بگن
باید جامعه آماری ک مبتلا شده و بهبود پیدا کرده اند مورد بررسی قرار بگیرن

۹۸/۱۲/۸ ۰۱:۴۸

دست مریزاد عالی بود

۹۸/۱۲/۸ ۰۰:۰۰

الکل صنعتی متانول نیست
بلکه همون اتانول هست که مقداری متانول و مواد سمی و رنگی دیگه اضافه کردن که غیر قابل شرب بشه

وگرنه متانول یک الکل بسیار سمی هست

۹۸/۱۲/۷ ۲۲:۵۳

باسپاس اززحمتهای شما سوال بنده این است که آیا کسی که به این ویروس مبتلا شد بهبود یافت بازهم ممکن است مبتلاشود یابدن واکسینه میشود؟

۹۸/۱۲/۷ ۲۲:۳۷

ضمن تشکر بخاطر ارسال این مطلب مفید

طبق اطلاعات مندرج در سایت آژانس ملی بهداشت محیط مواد گند زدای خانگی مانند وایتکس (سدیم هیپوکلریت) و الکل طبی (اتیلیک الکل 60 تا 75 درصد) برای از بین بردن ویروس کرونا بسیار موثر هستند. ولی از تاثیر الکل صنعتی (متانول) چیزی درج نشده بود.

۹۸/۱۲/۷ ۲۱:۴۶

ارادتمندم جناب مهندس نائبی.

۹۸/۱۲/۷ ۲۱:۳۹

بسیار مفید بود دستتان مریزاد جناب حسنی

۹۸/۱۲/۷ ۱۹:۴۵

اون هم از ناآگاهیشان هست.

۹۸/۱۲/۷ ۱۸:۰۷

عزیز دل خیلی ها از این موقعیت استفاده کرده و به جای ماندن در خانه اقدام به مسافرت می کنند بخصوص به شهرهای شمال کشور

۹۸/۱۲/۷ ۱۷:۱۳

آقایان مسئولین استان
در این بحران کرونا که حدود بیشتر از یک ماه است در خود حتی چین و کشورهای مختلف چندین شهر کلا به خاطر پیشگیری از شیوع فاجعه بار ویروس کرونا قرنطینه و تعطیل هستند. چرا آموزش و پرورش در این بحبوحه و بحران سعی در کشاندن دانش آموزان به مدارس داره؟؟؟
به ویژه مدارس ابتدایی که در وضعیت عادی همه مردم می دانند آموزگارانشان تقریبا از آخر اردیبهشت هرسال دیگه به مدرسه نمی رن.
پس واجبه این چند روز اسفند98 رسما از سوی آموزش و پرورش و ستاد بحران همانند دانشگاهها تعطیل اعلام کنن تا جلوی خطر شیوع کرونا گرفته بشه.
کل خرداد ماه 99 نیز ان شاالله عوض این ایام تعطیلی می توانند جبرانیش را در مدارس اجرا کنن.
در بیشتر مدارس مربی بهداشت(مراقب بهدلشت و سلامت) نیز می گن بخاطر کمبود نیرو وجود نداره.
جناب استاندار و فرماندار شهرستان ویژه میانه همان گونه که مطلع شدین بحث تعطیلی مدارس را به خود استان ها واگذار کرده اند. به عنوان رییس ستاد بحران و رییس شورای آموزش و پرورش استان و شهرستان ازتون خواهشمندیم تا دیر نشده اقدام عاجلی جهت تعطیل نمودن مدارس بعنوان کانون جدی و اصلی انتقال و شیوع این گونه بیماریهای واگیردار در این ایام خطرناک که حتی این بیماری واگیردار و ویروس خطرناک خود مسئولین بهداشت و درمان کشور را نیز آلوده کرده سریعا اتخاذ نمایید.
با تشکر از توجهتان.
اولیای مضطرب و نگران دانش آموزان

۹۸/۱۲/۷ ۱۴:۲۱

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

اخبار روز