کد خبر: ۱۹۱۱۷
۱۰۳۷ بازدید
۰ دیدگاه (۰ تایید شده)

سقوط 260 پله اي ايران در فهرست برترين ابررايانه هاي جهان

۱۳۹۲/۱۱/۱۵
۱۵:۰۰
برترين ابررايانه کشور به دليل اختصاص نيافتن اعتبارات توسعه اي از سوي دولت طي 2 سال گذشته، از فهرست 100 ابر رايانه برتر جهان خارج شد وبدين ترتيب رتبه ايران در رده بندي 500 ابررايانه برتر جهان 260 پله سقوط کرد.
راه اندازي ابررايانه دانشگاه اميرکبير در سال 89 با امکان انجام 89 هزار ميليارد پردازش در ثانيه ،نام ايران را در فهرست 100 کشور دارنده پرسرعت ترين ابررايانه ها در جهان ثبت کرد ،اما به گفته مديرطرح کلان ابررايانه ملي دانشگاه اميرکبير،متاسفانه تامين نشدن منابع مالي ازسوي دولت و معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري طي 2 سال گذشته براي ارتقاي اين ابر رايانه، باعث توقف برنامه هاي توسعه اي آن شده و برترين ابررايانه کشور با 260 پله تنزل رتبه ، هم اکنون به رتبه 370 برترين ابررايانه هاي جهان سقوط کرده است. ابر رايانه ها، قوي ترين رايانه هاي موجود در دنيا هستند که قادرند با انجام چند هزار ميليارد عمليات در ثانيه مسائل پيچيده علمي و صنعتي را حل کنند. سعيد شريفيان در گفت و گو با خراسان تصريح کرد:اين ابررايانه براي بهبود رتبه و بازگشت به جايگاه اوليه خود نيازمند تامين بودجه است وتنها در اين صورت است که مي تواند به رتبه اوليه خود يعني 107 در رده بندي جهاني برگردد حال آن که متاسفانه از حدود 2 سال پيش تاکنون براي تجهيز وبه روز رساني آن بودجه اي اختصاص نيافته است . مديرطرح کلان ابررايانه دانشگاه اميرکبير اين را هم اضافه کرد که در دولت دهم مقرر شد طرح کلان ابر رايانه ملي در زمره طرح هاي مهر ماندگار قرار گيرد و به اين ترتيب سالانه بودجه اي براي توسعه ابررايانه در مواردي همچون افزايش ظرفيت پردازش و به روز رساني دريافت کند اما با وجود گذشت 2سال از اين تصميم بودجه اي براي اين منظور به اين طرح اختصاص داده نشد.وي از اعلام رقم بودجه موردنياز براي تجهيز و به روز رساني اين ابر رايانه خودداري کرد.
 
ارائه طرح تحقيقاتي ارتقاي رتبه ابررايانه ملي به معاونت علمي رياست جمهوري
شريفيان همچنين يادآور شد که يک طرح تحقيقاتي براي ارتقاي رتبه ابررايانه دانشگاه صنعتي اميرکبير به معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري ارسال شده است و در صورت اختصاص بودجه براي تکميل ابررايانه دانشگاه اميرکبير، ايران دوباره به جمع 100 کشور دارنده پرسرعت ترين ابررايانه ها در جهان باز مي گردد. به گفته عضو هيئت علمي دانشگاه اميرکبير ، اين ابررايانه بايد در بخش ارتقاي سخت افزاري ، ارائه سرويس هاي جديد و ايجاد شبکه به منظور ارائه خدمات به افراد خارج از دانشگاه تجهيز شود.
 
اجراي 250 پروژه دانشگاهي با استفاده از توان محاسباتي برترين ابر رايانه کشور
"درحال حاضر 70درصد ظرفيت وتوان محاسباتي ابررايانه ملي توسط دانشگاه هاي کشورو 30درصدظرفيت آن نيزازسوي بخش صنعت استفاده مي شود". شريفيان با اعلام اين مطلب گفت : اين ابررايانه در حال حاضر در همان ظرفيت زمان افتتاح و راه اندازي يعني ظرفيت 89 ترافلاپس باقي مانده است ومدتي نيز با اختلال مواجه شداما هم اکنون با وجود همه مشکلات، اين ابررايانه کار سرويس دهي خود را به دانشگاه ها ي کشور و برخي صنايع انجام مي دهد . در اين راستا تاکنون بيش از 250 پروژه کار شناسي ارشد و دکترا با استفاده از توان محاسباتي اين ابر رايانه اجرا شده است.
 
ويژگي هاي فني ابررايانه دانشگاه اميرکبير
شريفيان در ادامه به ويژگي هاي فني اين ابررايانه اشاره و تصريح کرد : هم اکنون با کاهش جزئي ظرفيت پردازش، اين ابررايانه داراي قدرت پردازش 89 ترافلاپس و 267 گره پردازشي و بيش از 4 هزارو 600 هسته پردازش است.وي حجم حافظه اصلي (RAM) اين ابررايانه را بيش از 9 ترابايت عنوان کرد و گفت: ظرفيت ذخيره سازي فعلي اين ابررايانه بيش از 160 ترابايت (هزار ميليارد بايت) است. همچنين در اين ابررايانه 60 نرم افزار کاربردي طراحي و نصب شده است. به گفته وي، اين ابر رايانه هم اکنون در مرکز پردازش فوق سريع دانشگاه امير کبير در حال استفاده است و با افزايش ظرفيت آن ،مي توان در حوزه هايي چون مدل سازي و تحليل اجسام پرنده مانند هواپيما و ماهواره، مطالعه استراتژيک مخازن نفت، تحليل مطالعات لرزه نگاري و همچنين محاسبات در حوزه نانوفناوري ،پژوهش هاي مولکولي و شيميايي ،آناليز سازه نفوذ داروها در داخل سلول ها و... از اين ابر رايانه استفاده کرد که ارتقاي اين ابررايانه نيز به تامين بودجه بستگي دارد .
 
برترين ابررايانه هاي جهان
به گفته مدير طرح کلان ابررايانه ملي، همه ساله آخرين رتبه بندي ابررايانه ها در وب سايت Top 500 اعلام مي شود که بر اين اساس طبق آخرين رتبه بندي که در نوامبر 2013 (آبان امسال ) انجام شد، برترين ابررايانه هاي جهان هم اکنون در اختيار کشور هايي مانند چين ، آمريکا ، ژاپن و آلمان است.
کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

اخبار روز