انتخاب شهردار:
براساس قانون شوراها انتخاب شهردار اولین وظیفه شورای اسلامی شهر می باشد که تابع شرایطی است که در آیین نامه اجرایی احراز تصدی سمت شهردار آمده است .
شورای شهر پس از بررسی شرایط کاندیدای مورد نظر اقدام به رای گیری نموده با تصویب اکثریت مطلق آرای حاضرین شهردار را انتخاب و مدارک و مستندات را جهت صدور حکم به فرمانداری ارسال می نمایدودر نهایت صدور حکم توسط استاندار صورت می گیرد .
استیضاح شهردار:
قانون شوراها روند ایراد، سوال و استیضاح شهردار را به قرار ذیل تعیین نموده است .
در مرحله اول ایراد یک یا چند نفر از اعضای شورای اسلامی شهر از عملکرد شهردار توسط رئیس شورا به شهردار تذکر داده می شود .
در صورت عدم رعایت مفاد تذکر از سوی شهردار، در مرحله دوم موارد توسط رئیس شورا در قالب سوال به صورت کتبی به شهردارابلاغ و شهردار ظرف 10 روز موظف به حضور در جلسه و پاسخگویی می باشد ، چنانچه شهردار در جلسه حاضر نشد یا پاسخ وی اعضای شورا را قانع نکرد در مرحله سوم استیضاح که حداقل به امضاء یک سوم اعضای شورا رسیده باشد شروع می شودکه در این مرحله استیضاح توسط رئیس شورا به شهردار ابلاغ می شود و جلسه حداکثر به فاصله 10 روز از تاریخ ابلاغ تشکیل می شود .
در جلسه استیضاح پس از صحبت های اعضای موافق و مخالف رای گیری انجام و در صورتی که شورا با اکثریت دو سوم کل اعضا رای مخالف دهد شهردار عزل خواهد شد .
به طوری که از ملاحظه روند انتخاب و استیضاح شهردار بر می آید قانونگذار با مد نظرداشتن اصول دموکراسی رای غیرمستقیم مردم را عامل انتخاب و استیضاح شهردار قرار داده است و حتی الامکان سعی نموده است دخالت حاکمیت را به حداقل برساند بنابرین در این پروسه ، نماینده عالی دولت در شهرستان صرفا بعنوان ناظر عالی و در جایگاه تطبیق دهنده مصوبات شورا با قوانین جاری کشور می باشد.
قنبری - کارشناس امور شوراهای فرمانداری میانه