مديرکل محترم مطبوعات و خبرگزاري هاي داخلي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي جناب آقاي سيداحسان قاضي زاده
با سلام و احترام ؛
به استحضار مي رساند در شهرستان ميانه بخاطر ضعف نظارتي اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان آذربايجان شرقي و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان ميانه و يا عدم اطلاع اين دو اداره از قانون مطبوعات و آئين نامه اجرايي، چند سالي است که شاهد سه نوع تخلف آشکار مطبوعاتي هستيم که از ناحيه انتشار ويژه نامه هاي غيرمجاز رخ مي دهد و هر روز ابعاد و تعداد اين تخلفات تعميم پيدا مي کند که به ذکر آنها مي پردازم:
تخلف نوع اول: عدم رعايت "گستره توزيع"
انتشار ويژه نامه براي شهرستان ميانه با لوگوي نشريه اي که طبق " شناسنامه نشريه"، "گستره توزيع" آن، شهرستان ميانه را شامل نمي شود که اين کار تخلف محسوب مي شود و بايد با نشريه خاطي که عالم بر اين تخلف است برخورد شود. نمونه ي آن انتشار ويژه نامه اي با لوگوي دوهفته نامه "مهر آذربايجان" متعلق به شهرستان ماکو در استان آذربايجان غربي و به صاحب امتيازي آقاي سليمان جعفرزاده است که در همين ماه اقدام به انتشار ويژه نامه اي اختصاصاً و انحصاراً مربوط به عملکرد آقاي محمدرضا حاجي اصغري ، نماينده مردم ميانه در مجلس شوراي اسلامي، کرده است که گستره توزيع اين نشريه اصلاً استان ما را شامل نمي شود و بايد با اين نشريه برخورد لازم صورت بگيرد. پيشتر نيز ويژه نامه هاي منظم و مرتب هفتگي يا ماهيانه "مردم نو" در ميانه منتشر مي شد که در شناسنامه اين روزنامه، گستره توزيع آن فقط استان زنجان ذکر شده است. طبق ماده 4 آئين نامه اجرائي قانون مطبوعات مصوب 17 شهريور 1381 هيئت وزيران، انتشار ويژه نامه بايد با مشخصات نشريه منطبق باشد که يکي از اين موارد "گستره توزيع" است.
تخلف نوع دوم: انتشار ويژه نامه ؛ مستقل از نشريه
طبق قانون مطبوعات، ويژه نامه بايد به تعداد روزنامه هاي توزيع شده در هر منطقه و در داخل همان روزنامه و بصورت رايگان پخش شود. در اين شهرستان با خريد لوگوي نشريات ديگر گاهي حتي بدون دخالت و نظارت آن نشريه اقدام به انتشار مستقل ويژه نامه هفتگي يا ماهيانه براي شهرستان ميانه مي کنند و مستقل از آن نشريه پخش مي کنند. حال آن که بعضي از آن نشريه ها در ميانه توزيع نمي شود. در سالهاي اخير مردم ميانه آنچنان با ويژه نامه هاي فرهنگ آشتي، ابتکار، مردم نو، حيات نو، اميد آذربايجان، سهند تبريز، آرمان روابط عمومي، جام جم و ... عجين شده اند که بسياري از عامه مردم تصور مي کنند اين ويژه نامه ها، نشريه مستقل شهرستان ميانه است چراکه بعضي از آنها مانند فرهنگ آشتي اصلاً در ميانه توزيع نمي شود.
تخلف نوع سوم: انتشار غيرمجاز به اصطلاح نشريه هاي داخلي ـ صنفي
از ديگر تخلفات مطبوعاتي در اين شهرستان، اقدام خودسرانه سازمان ها و نهادها و حتي اصناف در انتشار نشريات پرزرق و برق در سطح شهرستان به بهانه گزارش عملکرد مي باشد. نيک مي دانيد که طبق ماده 16 همين آئين نامه اجرايي، اين سازمان ها و اصناف بايد مانند يک نشريه رسمي، درخواست مجوز "نشريه داخلي" بکنند که اگر پس از چند سال موفق به دريافت چنين مجوزي گردند بايد نشريه داخلي "به تعداد کارکنان رسمي خود"، "فقط در داخل سازمان خود"، "بصورت رايگان" و "حداکثر در دو رنگ" منتشر کنند و حق ندارند در سطح شهرستان آن را پخش کنند. در ميانه، سازمان هايي مانند "شهرداري ميانه" در سالهاي گذشته به وفور اقدام به انتشار ويژه نامه هاي 5000 نسخه اي چهاررنگي در سطح شهرستان و استان نموده اند که از نظر قانون مطبوعاتي تخلف بوده و هيچ فرقي با شب نامه هاي غيرقانوني ندارند مگر اينکه در روز روشن و از جانب يک سازمان عريض و طويل منتشر مي شود. جالب اينکه در اين شهرستان نشريه غيرمجازي به نام "اصناف"! بصورت چهاررنگي در 5000 نسخه منتشر مي شود که هرگز مجوز نشريه رسمي را ندارد.
جناب آقاي قاضي زاده ؛ مديرکل محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي!
ملاحظه مي کنيد که هيچيک از اين خطاها اتفاقي نبوده و کاملاً آگاهانه است. سالهاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي ميانه از چنين تخلفات مطبوعاتي اغماض کرده و با تساهل و تسامح خود، هر روز دامنه اين تخلفات را گسترده تر و قانوني تر مي کند و زودا که هر ارگان و صنفي براي خود نشريه اي ترتيب دهد. اين نشريات خودمختار و فارغ از قوانين مطبوعاتي تاکنون در يک حاشيه امن ، يک بار هم تذکر نگرفته اند. اين کار لطمه زدن به يک نشريه مستقل داراي مجوز است که پس از سالها موفق به دريافت مجوز شده و با هزينه هاي سرسام آور و بدون درآمد، هزينه هاي سنگين دفتر، خبرنگار، عکاس و غيره را مي پردازند. از آنجا که اين ويژه نامه ها هزينه هاي مزبور را متحمل نيستند و در کنار دريافت حق آگهي، آنرا به رايگان در کنار لوازم التحريري خود پخش مي کنند، هزينه هاي عرفي آگهي را نيز به شدت کاهش مي دهند ولي يک نشريه مستقل و مجاز آيا مي تواند در دفتر کاري خود لوازم التحرير يا روزنامه هاي ديگر را بفروشد؟ بديهي است که در چنين شرايط غيرقانوني يک نشريه مستقل و مجاز به بن بست برسد.
با عنايت به اين پديده ناهنجار مطبوعاتي از آن مقام عالي تقاضا مي شود با نشريات متخلف برخورد لازم را داشته باشيد و دستورات لازم را به اداره کل استان و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان جهت جلوگيري از اين اقدام غيرقانوني مبذول فرمائيد.
با تشکر
عضو اهل قلم ايران ـ محمدصادق نائبي
28 دي ماه 1389
رونوشت:
· جناب آقاي محمدزاده معاونت محترم امور مطبوعاتي و اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي جهت اطلاع
· دبيرخانه هيئت نظارت بر مطبوعات جهت اتخاذ بررسی
· جناب آقاي داننده مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان آذربايجان شرقي جهت اطلاع
· جناب آقاي عبدالهي رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان ميانه جهت اطلاع
· دفاتر نشريات مهر آذربايجان، فرهنگ آشتي، ابتکار، اميد آذربايجان، سهند تبريز، آرمان روابط عمومي، جام جم جهت اطلاع