کد خبر: ۴۵۷۰۳
۳۰۳۱ بازدید
۹ دیدگاه (۸ تایید شده)

فرافکنی، پرخاشگری و پوپولیسم

۱۳۹۴/۵/۲۸
۰۲:۰۲

 

فرافکنی، پرخاشگری و پوپولیسم

 

فرافکنی چیست؟

فرافِکنی به معنی نسبت دادن "ناآگاهانه" و گاه "آگاهانه و زیرکانه" اعمال، معایب و امیال ناپسند خود به دیگران است که فرافکن آن را به عنوان شیوه ای تدافعی و پدافندی برای رهایی از اضطراب درونی برمی گزیند. این اضطراب از پاسخگویی صحیح و راستگوی و اعتراف به کاستی ها و دروغ­ های گذشته و حال، ممکن است به وجود آید. در حقیقت، فرد فرافکن با اتهام و یا برجسته کردن و اغراق آمیز نمودن صفات منفی در شخصیت پرسشگر و نیز دیگران، از تشویش درونی خود کاسته و به زعم خود از تله پرسشگرانه خود را نجات می دهد.

با این که فرافکنی در كاهش آسیب های روانی در فرد ناراحت و ناكام مؤثر است؛ اما استفاده مداوم از آن در وهله نخست كمكی به حل مشكل اساسی فرد نمی‌كند و بعدها ممكن است فرد را در اوهام و تخیلات فرو برده و عوارض روانی دیگری به دنبال داشته باشد.

فرافکنی را می توان نوعی اتهام زدایی از خود و انگشت تهمت گرفتن به سوی دیگران تعبیر نمود. در حقیقت، آنچه فرافکن می بیند تیر در چشم دیگران است تا خار در چشم خود. فرافکن مثل مَثَل آبکشی است که با طعنه به آفتابه می گوید دو سوراخ. مَثَل شیرازی "کی بود کی بود؟ من نبودم. من نبودم، شیطون بود، دور کُلاش قیطون بود" به فرافکنی اشاره می کند که برای باوراندن ادعای فرافکنانه خود، حتی توضیح و مشخصات بیشتری از فرد مورد اتهام ارایه می دهد.

 

فرافکنی پیشگیرانه قبل از پرسشگری

فرافکنان حرفه ای و زیرک، پیش از طرح پرسش، آن را پیش بینی کرده و به منحرف نمودن نگاه ها به سمت دیگر و رهایی از ملامت و نگرانی از مواجهه با سوالات و نقدها می پردازند و بدین وسیله از طرح پرسش پیشگیری می کند. این نوع فرافکنی، درست است که اذهان کُند را منحرف و مشغول می کند، ولی اندیشه های تیز را صیقل و در نهایت بیداری عمومی را موجب می­شود.

 

فرافکنی در مقابل پرسشگری

این نوع فرافكنی، اساساً نوعی دلیل‌تراشی، طفره رفتن و توجیه به جای پاسخ دادن به پرسش(ها)ست. فرافکنی در مقابل پرسشگری، مقوله قابل تأملی است که قدمت آن به اعصار گذشته باز می گردد و دارای درجاتی از پیشرفتگی بوده و عواقب آن نیز ممکن است از شدت و حدت متفاوت برخوردار باشد. دانشجوی متقلبی که در مقابل سوال چرا تقلب؟ می گوید همه تقلب می کنند، دعواکننده هایی که به جای اظهار پشیمانی از منازعه، همدیگر را به شروع آن متهم می کنند، دانش آموزی که در امتحان رد و به جای اعتراف به عدم مطالعه، تقصیر را در معلم امتحان گیرنده و دشواری سوالات یا بدشانسی می بیند، پرستاری که کم کاری و اشتباهات خود را با بی عاری سایر پرستاران توجیه می کند، جراحی که عملش ناموفقش را با اصرار به کمک جراح و سرپرستار نسبت می دهد، مریضی که شدت یافتن بیماری اش در اثر ناپرهیزی و رعایت نکردن دستور پزشک را عدم حذاقت طبیب می داند، بازیکن و مربی فوتبال که دلیل باخت تیم ضعیف خود را به غرض ورزی داور عنوان می کند  و سرانجام سیاستمدار ناموفقی که عملکردهای ناصواب و ناکامی های خود را نتیجه مداخله های بیگانگان داخل و خارج تصور می کند، همه و همه از مبتلایان به عارضه فرافکنی اند. موارد متعددی از این نوع فرافکنی معمول در جامعه کنونی را روزانه می توان در گفتارها و رفتارهای خود و دیگران آشکارا مشاهده کرد.

 

فرافکنی با سوال در برابر سوال

فرافکنی با طرح سوالات انحرافی در مقابل سوالات راهبرد زیرکانه و عوام و خواص فریبانه ای است که فرد در مقابل پرسش یا پرسش­های چالشگرانه اتخاذ می شود. هراس از طرح یک سوال موجب می شود، فرد پاسخ های آماده ای در مواجهه آنی یا برنامه ریزی شده با آن سوال در چنته خود دارد و بلافاصله روی می کند. سوال اساسی اینجا است که چرا در مقابل سوالی که پاسخش به صورت منطقی در دسترس است، این گونه باید وحشت نمود و به واقع آن را که حسابش پاک است چرا باید سرتاپای وجود کسی را چنین ترسی فرا بگیرد که به جای پاسخ، در مقابل، سوالات دیگری طرح کند.

نمونه ای از پاسخ های سوال گونه در مقابل پرسشگری را در یک فرافکن ملاحظه فرمایید وقتی با سوال چالشی مواجه می شود: این سوالات ممکن است به صورت تکی و یا تلفیقی به اشکال مختلف به پرسشگر عرضه شود؟ دقت کنید که برخی از آنها چنان ماهرانه طراحی شده و عنوان می شود که کاملاً هم منطقی به نظر می رسند و برخی نیز با نهایت احترام عنوان می شوند:

·         با طرح این سوال به دنبال رسیدن به کدام هدف پلید هستید؟

·         چه کسی به شما خط می دهد و برای این پرسش از طرف چه کسی اجیر شده اید؟

·         بنده موظف و نیازمند پاسخگویی به این پرسش نیستم.

·         شما وکیل وصی هستید یا خبرنگار؟

·         کدام مشکل روانی و شخصیتی شما را به طرح این سوال وادار کرده است؟

·         دنبال چه دستاوردی با این سوال هستید، بفرمایید تقدیم کنم.

·         چرا فقط از بنده این سوال را می پرسید؟ فلانی و بهمانی هم باید به این سوال پاسخ دهند؟

·         بنده شما را در حد و اندازه و جایگاهی نمی بینم که بخواهم پاسخ دهم.

·         مشکل مشکل شماست. اگر پاسخ را می خواهید بروید دنبالش.

·         چرا الان (نه قبلاً) این سوال را می پرسید؟

·         ....

فرافکنی سوال با سوال در نگاه اول بسیار منطقی و پاسخ دندان شکن در مقابل پرسشگر فضول ممکن است برداشت شده و حتی فرافکن مورد احسنت­ گویی برخی نیز واقع شود ولی در اصل، هدف، رها شدن از فشار سوالی است که ممکن است به آشکار شدن دروغی منتهی شده و یا فسادی را عیان کند. فرد فرافکن با طرح سوالات هدف دار سعی در انحراف موضوع پرسش و جلب توجهات به سمتی دیگر دارد که غالباً هم موفق می شود. مخصوصاً اگر پرسش در یک جمع مطرح شود، فرافکن با طرح سوال متقابل، به تحسین مستمعین نیازمند خواهد بود که اغلب هم واقع می شود. در حالی که فرافکنی واکنشی روان شناسانه است که فرد به جای پاسخگویی، راه گریزی را در آن جستجو می کند. فرافکنی با طرح سوال علی‌الظاهر مواجهه عالمانه ای به نظر می‌آید و افکار افراد عامی یا با سطح آگاهی اندک را به پاک شدن صورت مسأله به جای دریافت پاسخ آن سوق می دهد. در حالی که طرح پرسش مشخص و منطقی و گرفتن جواب مشخص به هیچ‌وجه عرف نامعمول و ناپسندیده نیست و افراد موظف به پاسخگویی در جایگاه های مختلف می باشند.

 

فرافکنی و توطئه پنداری

فرافکن کافری است که همه را به کیش خود می­ پندارد. معمولاً فرافکن، توطئه پندار قابلی است و هر سوال چالشگرانه را توطئه و تله ای بزرگ برای خود می پندارد و پرسشگر را در لباس اهریمنی هزار چهره و مزدوری وابسته می بیند که دچار عارضه روانی و مرض مچگیری است. فرافکن کسی است خود می کند و عیبِ دوستان می بیند.                        

 

فرافکنی، پرخاشگری و خشونت

فرافکنی به همان اندازه که ممکن است به ظاهر بسیار هم مودبانه باشد، پاسخ و پرسش های فرافکنانه، ممکن است با بی ادبی و خشوت کلامی و نیز پرخاشگری و رفتار خصمانه با درجات مختلف همراه باشد. رفتار پربرخورد و متخاصم نشانگر اضطراب و وحشت درونی فوق العاده ای است که از طرح سوال سرتاسر وجود فرافکن را می گیرد. توهین و تهمت، تهدید به شکایت قضایی یا آزار و اذیت، تطمیع و پیشنهاد حق السکوت، منت کارهای کرده و ناکرده و ... همه رفتارهای ناشی از هراس از طرح شدن سوال چالشی است.

 

فرافکنی و پوپولیسم

فرافکنی با عوام فریبی و پوپولیسم ارتباط تنگاتنگی دارد. در واقع برزگترین فرافنکان، پوپولیست های ماهر و به واقع ناشی در مقابل صاحبان اندیشه بوده اند. پاسخ به شکل عوام فریبانه بایستی به شکل آزار دهنده ای عامه فهم باشد. فرافکنی های پیشگیرانه و سوال با سوال متداول ترین فرافکنی های پوپولیستی هستند که به جای پاسخ گویی به خواص، مستقیماً اوج ساده لوحی عوام را نشانه می روند.

 

به امید صلاح و اصلاح

سلیمان جمشیدی

 

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۹۴/۶/۱ ۱۸:۵۵
[quote name="یک نفر ایرانی"] این خاصیت بیشتر در این دولت نمود پیدا کرده است چرا که دو سال تمام تمام کم کاری خود را به دوران دولت قبل نسبت می دهد و سعی می کند پشت این سیاه نمایی قایم شود به طوری که صدای اعتراض رهبر را هم در اورد که در دیدار عید فطر دولت را به انتقاد منصفانه از دولت قبل فرا خواندند . حمله به منتقدان به جای قانع کمردن انها دیگر خاصیت این دولت هست که توسط اقای ریس جمهور و دیگر وزرا اجرا می شود .وقتی موقع مطالبات می رسد با بیان یک جمله مانند بروید به جهنم یا حمله به نهادها توپ را به زمین حریف می اندازند تا مخالفان به جای مطالبه شعارها به جوابگویی و پرسشگری در این جمله بپردازند تا دولت باز هم از پاسخگویی به شعارها و وعده های انتخاباتی شانه خالی کند . [/quote] فرض کنیم همه گفته های شما صحیح باشد! آیا احمدی نژاد که قبل از طرح سوال در مورد صحبت های غیرمعقول بدون مخاطب در سازمان ملل با طرح مساله موهوم هاله نور فرافکنی کرد و بعد از آن هم در مقابل طرح همین سوال در مقابل خبرنگاران خارجی و داخلی منکر آن شد، را به عنوان فرافکن قبول دارید؟ آیا طرح مساله گوجه فرنگی سر کوچه ما ارزان است در مقابل سوال تورم کالا یک فرافکنی ناشیانه و مضحک پوپولیستی نبود؟ یک بار فقط یکی از مصاحبه های ایشان را گوش بدهید تا متوجه شوید، احمدی نژاد بزرگترین فرافکن تاریخ ایران بوده است. اگر قبول ندارید، درقضاوت ناعادلانه تان تردید کنید.
۹۴/۶/۱ ۱۸:۲۸
این خاصیت بیشتر در این دولت نمود پیدا کرده است چرا که دو سال تمام تمام کم کاری خود را به دوران دولت قبل نسبت می دهد و سعی می کند پشت این سیاه نمایی قایم شود به طوری که صدای اعتراض رهبر را هم در اورد که در دیدار عید فطر دولت را به انتقاد منصفانه از دولت قبل فرا خواندند . حمله به منتقدان به جای قانع کمردن انها دیگر خاصیت این دولت هست که توسط اقای ریس جمهور و دیگر وزرا اجرا می شود .وقتی موقع مطالبات می رسد با بیان یک جمله مانند بروید به جهنم یا حمله به نهادها توپ را به زمین حریف می اندازند تا مخالفان به جای مطالبه شعارها به جوابگویی و پرسشگری در این جمله بپردازند تا دولت باز هم از پاسخگویی به شعارها و وعده های انتخاباتی شانه خالی کند .
۹۴/۵/۳۰ ۰۰:۰۷
[quote name="عطاخاني"] دكتر جان معني برخي اصطلاحاتو دقيق نميدونم ولي در كل اميدوارم روزي بشه كه ملاك انتخاب هر شخصي در هر سمتي شايسته سلاري باشه نه حرف و ظاهر عوام فريبانه [/quote] بفرمایید تا حد توان توضیح دهم.
۹۴/۵/۳۰ ۰۰:۰۶
دكتر جان معني برخي اصطلاحاتو دقيق نميدونم ولي در كل اميدوارم روزي بشه كه ملاك انتخاب هر شخصي در هر سمتي شايسته سلاري باشه نه حرف و ظاهر عوام فريبانه
۹۴/۵/۲۸ ۱۴:۲۶
اقای جمشیدی دوست گرامی باردیگرمارابه فکرکردن درباره مفاهیمی اموزشی ظریف ودر عین حال پنهان مقوله فرافکنی وشناساندن فرافکنان رهنمون شدید بسیار متشکرم. اری وقتی دربرابرپرسشی پرسشهایی مطرح میکنند تمامی خوی وخصلتهای منفی درونی خود از جمله عقده حقارت ،تکبر،حسد،پرخاشگری،بی اعتمادی ،توطئه پنداری ،غرض ورزی ورقابت جویی خصمانه را به پرسشگر نسبت میدهند تاازاضطراب خود بکاهندوبه نوعی از خود دفاع کنند که یک نوع دفاع روانی غیر اگاهانه می باشد .واین بیشتر یک مقوله روانشناسی است. اگرشخصی مثبت اندیش باخصلتهای انسانی والاوبا فکر پویایی باشد می تواند باتشویق پرسشگر به پرسشهای بیشتروجامع تر برای رسیدن به حقیقت موضوع کمک کنند.
۹۴/۵/۲۸ ۱۲:۰۶
[quote name="محمدصادق نائبی"] دکتر جمشیدی با سپاس از تدوین مقاله مختصر و بسیار مفیدتان با محوریت فرافکنی توسط پوپولیست، چند نکته ای را عارض هستم: 1- فرافکنی از شاخه های بسیار برجسته در مبحث مغلطه ها در علم منطق هست و سابقه آن به 2500 سال پیش برمی گردد و از بزرگانی که علیه این نوع سفسطه و مغلطه قیام علمی کردند افلاطون و ارسطو بودند که نوشته های ارسطو همین الآن نیز مرجع مبارزه با فرافکنی است. 2- جنابعالی فرافکنی را محدود کرده اید به: "نسبت دادن صفات خود به دیگران" ، درحالیکه فرافکنی فراتر هست و "نسبت دادن صفات مذموم به سائل برای فرار از پاسخ" صحیح است. مثلا در مقابل سئوال "وعده شهرستان شدن ترکمنچای چه شد؟" ، فرافکنی کرده و جای سائل و مسئول عوض شود و بجای پاسخ بپرسد: "شما همان کسی هستید که وقت کلاس دانشگاه را رعایت نمی کنید و به دانشجویان مظلوم و زحمتکش و باهوش نمره ناجوانمردانه 9.9 می دهید!". فرافکن، ضمن سئوال بجای پاسخ، سئوال را چنان می پرسد که دیگران را بسوی خود بکشد، مانند دانشجویان مظلوم و زحمتکش و باهوش! [/quote] مهندس نایبی، با سلام، بنده چون رشته تحصیلی ام با این موضوعات فاصله دارد، تعاریف کلاسیک را از مقالات تخصصی انتخاب می کنم. ولی در ادامه تجربیات خودم و درکم از پیرامون را روی کاغذ منتقل می کنم. مطالب را دسته بندی کرده ام. مثالی که زدید یک فرافکنی سوال با سوال پوپولیستی است که مردم عامه معمولا آن را می پسندند. به هر حال ممنون از اظهار نظرتان.
۹۴/۵/۲۸ ۱۰:۲۴
فرافِکنی یا فرازَفکنی یا سویَفکنی[۱] یعنی نسبت دادن ناآگاهانه اعمال، عیب‌ها و امیال ناپسند خود به دیگران که در واقع ساز و کاری پدافندی به شمار می‌آید. زیگموند فروید نخستین کسی بود که این مبحث را در روان‌شناسی مطرح کرد. آلفرد آدلر شاگرد فروید و از جمله اولین منتقدان این نظر است.[۲] «فرافکنی در معنای واژه‌ای آن، بر پرتاب کردن رو به بیرون یا رو به جلو دلالت دارد و به فرایند یا اسلوبی اشاره دارد که افراد به مدد آن، ایده‌ها، تصویرها و امیال را بر محیط بیرونی‌شان تحمیل می‌کنند. این بیرونی‌سازی مشتمل است بر دریافت (ادراک) فعالیت عقلی، دریافت تصویرها و نشانه‌ها به عنوان واقعیت (مثلاً در رؤیا و خیالات) و یا مکان‌یابی انگیزه‌ها و امیال موجود در درون «خود» (ایگو) در محدوده عین‌ها (اُبژه)، مردم و یا رویدادهای دیگر»[نیازمند منبع] اصطلاح فرافکنی در روان‌کاوی کاربرد دارد؛ در آن فرافکنی یکی از ساز و کارهای پدافندی (دفاعی) در برابر نگرانی به شمار می‌رود. در این معنی خواسته‌ها و انگیزه‌های ناپذیرفتنی که بازشناخت آنها در «خود»، ممکن است موجب ناراحتی شود، به دیگران نسبت داده می‌شود. «این وسیله پدافندی به طور کامل در جهت عکس درون‌فکنی می‌باشد و اساس آن از این قرار است که فرد می‌کوشد تا تمایلات نامناسب و ناپسند خویش را به دیگران نسبت دهد و در نتیجه خود را عاری از هرگونه عیب و نقص بداند و خود را از احساس گناه، برهاند. با این وسیله پدافندی، فرد در مورد دیگران با مقیاس خویش قضاوت می‌کند.[نیازمند منبع] فرافکنی یعنی انگشت اتهام به سوی دیگران گرفتن. فرافکنی عبارت است از تمایل به نسبت دادن آنچه در درون می‌گذرد به دیگران یا به محیط. فرافکنی فرد را در مقابل یک نوع اضطراب حفظ می‌کند: اضطرابی که در اثر اعتراف به کاستیها و نقصها ممکن است به وجود آید. کسی که فرافکنی می‌کند معمولاً احساسات، نقصها، یا آرزوهای غیرقابل قبول خود را در دیگران می‌بیند. فرافکنی، با برجسته کردن و اغراق آمیز کردن صفات شخصیتی منفی در دیگران، از اضطراب می‌کاهد. فروشنده‌ای که خودش را مسیحی بسیار مومنی می‌داند که جامعه روی او حساب می‌کند، ولی فردی به شدت طمع کار است و سر مشتریان کلاه می‌گذارد، بر این باور است که همهٔ مشتریانی که وارد مغازه می‌شوند می خواهند هر طور که شده سر او کلاه بگذارند. مسلم است که اکثریت مطلق مشتریان چنین قصدی ندارند، و او در واقع، حرص و دغل کاری خود را به آنان فرافکنی می‌کند. دانشجویی که در امتحان شفاهی رد می‌شود می‌گوید که استاد امتحان گیرنده ضعیف بوده است. پرستاری که در انجام وظایف خود خوب عمل نمی‌کند می‌گوید که سایر پرستاران به بیماران خوب رسیدگی نمی‌کنند. جراحی که عملش موفقیت آمیز نیست با اصرار می‌گوید که کمک جراح و سرپرستار به وظایفشان خوب عمل نکرده‌اند. کسی که کمبود جنسی دارد، رفتار دوستانه و عادی دیگران را نوعی "دعوت" محسوب می‌کند. این نوع افراد وقتی به فروشگاهی می‌روند و فروشنده به آنها لبخند می‌زند، فکر می‌کنند که وی از آنها "خوشش آمده است". مردی که به همسرش خیانت می‌کند ممکن است دائم به او تهمت خیانتکاری بزند. زنی که از دست شوهر خود عصبانی است ممکن است با گفتن " چرا از دست من این همه عصبانی هستی؟" در واقع عصبانیت خودش را توجیه کند. نوعی شدید از فرافکنی ممکن است به رفتار خصمانه یا حتی پرخاشگری منجر شود مخصوصاً هنگامی که فرد احساس می‌کند یک نفر دیگر باعث و بانی احساسات منفی اوست. برای مثال، بیمار بسیار چاقی که چند کیلو چاق تر شده است ممکن است پرستار خود را مقصر بداند و بگوید که او ترازو را دستکاری کرده است تا او را چاق تر نشان دهد. آزمونهای فرافکنی با ارائهٔ محرکها یا سوالات خنثی یا مبهم و دریافت پاسخ از مراجع، آن پاسخ‌ها را به عنوان فرافکنی تحلیل می‌کنند.
۹۴/۵/۲۸ ۱۰:۱۱
دکتر جمشیدی با سپاس از تدوین مقاله مختصر و بسیار مفیدتان با محوریت فرافکنی توسط پوپولیست، چند نکته ای را عارض هستم: 1- فرافکنی از شاخه های بسیار برجسته در مبحث مغلطه ها در علم منطق هست و سابقه آن به 2500 سال پیش برمی گردد و از بزرگانی که علیه این نوع سفسطه و مغلطه قیام علمی کردند افلاطون و ارسطو بودند که نوشته های ارسطو همین الآن نیز مرجع مبارزه با فرافکنی است. 2- جنابعالی فرافکنی را محدود کرده اید به: "نسبت دادن صفات خود به دیگران" ، درحالیکه فرافکنی فراتر هست و "نسبت دادن صفات مذموم به سائل برای فرار از پاسخ" صحیح است. مثلا در مقابل سئوال "وعده شهرستان شدن ترکمنچای چه شد؟" ، فرافکنی کرده و جای سائل و مسئول عوض شود و بجای پاسخ بپرسد: "شما همان کسی هستید که وقت کلاس دانشگاه را رعایت نمی کنید و به دانشجویان مظلوم و زحمتکش و باهوش نمره ناجوانمردانه 9.9 می دهید!". فرافکن، ضمن سئوال بجای پاسخ، سئوال را چنان می پرسد که دیگران را بسوی خود بکشد، مانند دانشجویان مظلوم و زحمتکش و باهوش!

اخبار روز