کد خبر: ۶۴۴۱۷
۲۱۱۵ بازدید
۲۲ دیدگاه (۲۱ تایید شده)

فاجعه ای در راه است!

۱۳۹۵/۶/۲۰
۱۰:۵۸

دراین مطلب میخوانیم:

بررسی وضعیت احتمالی شهرستان میانه بعد از زلزله ( سازه ها و ارگانهای امدادی و ...)

احتمال وقوع جهنمی به وسعت شهر!

و همچنین این نکته که به احتمال زیاد باید بیخیال تبریز و زنجان شویم!

........

در ابتدا توجه به این نکته ضروری هست که "میانه" طبق آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (استاندارد 2800) از نظر خطر نسبی زلزله در شهرها و نقاط مهم ایران دارای درجه بسیار زیاد میباشد. ( شهر بم با خطر نسبی "زیاد" و میانه با خطر نسبی "خیلی زیاد" میباشد)

 

میانه

فرض میکنیم، فرضی که هر آن احتمال وقوع آن هست،

فرض میکنیم یک زلزله با بزرگای 6 – 7  ریشتر در شهرمان، میانه رخ دهد، چه خواهد شد؟

سعی بر این شده است که برخی مشکلات به صورت تیتر وار بیان شود که میتوان در مورد  هر کدام به صورت مفصل  بحث کرد.

 

1) اگر به طور کلی بافت شهری را به دو قسمت فرسوده و نوساز تقسیم کنیم، بخش فرسوده را کنار میگذاریم که نیازی به بحث نیست و بدون زلزله و طوفان در حال ریزش هست، ولی بافت نوساز یا سازه ها و ساختمانهای جدید هم مطمئنا جواب گوی این زلزله نخواهد بود، البته  نه به خاطر نبود قانون و مقررات کافی در ساخت و ساز، بلکه به علت عدم وجود کارگر و نیروی اجرایی متخصص وعلمی ( چرا که اکثرا به صورت تجربی وارد این عرصه شده اند و بدون هیچگونه آموزش علمی هستند- همانند سایر نقاط کشور)

2) مورد بعدی، خیابانها و مسیرهای ارتباطی داخل شهر هست، همانطور که میبینیم این خیابانها حتی جوابگوی ترافیک معمولی شهر هم نیست چه برسد به زمانی که " یکی دو خیابان از بین برود، بر اثر ریزش ساختمانها مسدود شود، همه مردم با عجله و هیاهو و وحشت ... حاصل از زلزله سرگردان باشند و ... " پس عملا خیابانهای داخل شهر را نیز از دست داده ایم.

3) نیروهای امداد و نجات

سوالی که اینجا مطرح است: آیا این نیروها ( همگی اعم از آتش نشانی و هلال احمر و اورژانس و ...) با همان سرعت گسترش شهر، توسعه یافته اند؟ امکانات لازم را دارا هستند؟ نیروی انسانی و مکانیکی کافی را دارند؟ عملکردشان مورد ارزیابی قرار گرفته است؟ اصلا اگر بین این همه ساختمان بلند مرتبه فقط ده بیست مورد مشکل در قسمت آسانسور داشته باشیم آیا توان فنی مقابله با آن را دارند؟ ...

4) بیمارستان ها هم که حکایت خود را دارند، در شهری که یک فرد مصدوم در تصادف معمولی با یک شکستگی و جراحت را سریعا به تبریز اعزام میکنند، نباید انتظار مواجهه با حادثه ای مثل زلزله داشت، یا شاید هم هزاران هزار مصدوم و مجروح احتمالی باید اعزام شوند؟ !

به احتمال زیاد تا بحال هیچکدام از مسئولین راهشان به این بیمارستان ها نیفتاده است، یکی به مانند خانه ارواح بوده و دیگری را هم باید تغییر اسم داده و اسم معما، یا شبیه به آن قرار دهیم، چرا که چندین و چند سالن طویل و تو در تو با اتاقهای فراوان که هر اتاق هم چندین در دارد و مطمئنا یک فرد بی سواد ( یا به قول خودمان : ال سیز ایاق سیز) گم خواهد شد! و سطح فنی و رضایت مردم از شبکه بهداشت هم که بارها در همین سایت توسط دوستان بررسی شده است.

 

5) موضوع دیگری هم هست به اسم شرکت ملی نفت

البته بنده اطلاع دقیقی ندارم که آیا مخازن این شرکت پُر هستند و دارای سوخت یا نه؟ ولی اگر چنین باشد، به احتمال زیاد فاجعه ای بدتر و وحشتناک تر از زلزله خواهیم داشت،یعنی جهنمی به وسعت میانه!

حتی تصور این که این مخازن در مرکز شهر آسیب ببینند و منفجرشوند هم وحشتناک است! به نظرم وجود این شرکت( حتی با مخازن خالی) در این نقطه از شهر (تقریبا بالا دست) توجیه خاصی نداشته باشد.

 

6) اگر کمی از شهر فاصله بگیریم و به شهرستان نگاهی بیاندازیم، میرسیم به بحث روستا ها

بیش از چهارصد روستا (403 روستا که بخشی خالی از سکنه هستند) ، حال کدام خانه روستایی تضمین کننده جان این عزیزان هست و کدام خانه بهداشت جواب آنها را خواهد داد، خدا میداند و بس! شاید هم دلمان را خوش کنیم که بعد از نابودی و با خاک یکسان شدنشان، نیروهای امداد شهر!!! سریعا از مسیرهای ارتباطی !!!! خودشان را میرسانند! و آنها را در بیمارستان!!! بستری میکنند و یا بسان همشهریان دیگر به شهرهای اطراف منتقل میکنند!

یعنی در بحث روستا، هم مشکل ساختمانهای خشت و گلی را داریم، هم نیروی امداد و هم راه ارتباطی که وضعیت جالبی ندارد! در نتیجه بیش از نصف جمعیت شهرستان عملا بدون هیچ امکانات قبلی و بعدی، در خطر مستقیم قرار دارند.

7) بحث امنیت حدود 40 سد و روستاهای پایین دست آن هم بماند که خود حدیث مفصل است

 

8) اما در این زلزله باید از تبریز و زنجان هم چشم بپوشیم ودر کل بی خیال جهان خارج شویم. چرا؟

همانطور که میدانیم تنها راه ارتباطی شهر با جهان خارج همین جاده ای هست که میبینیم و داریم به همراه راه آهن، و فرض این که هم از طرف زنجان و هم تبریز یکی از تونل ها ریزش داشته باشد (چه در جاده و چه در راه آهن) اصلا دور از ذهن نیست که در این صورت عملا و علنا ارتباط ما با دنیای خارج قطع میشود و نباید انتظار کمک و امدادی از طرف استانهای آذربایجان و همچنین پایتخت و سایر نقاط کشور داشت! بحث تونلها و عملکردشان در زلزله نیز، خود بحث مفصلی هست، ولی مطمئنا این مورد نیز یک هشدار جدی هست.

و اما درپایان:

کارشناسان امیدوارند در مورد زلزله تهران ( که احتمال وقوع آن تقریبا حتمیست) مرکز زلزله از سمت شمال این شهر باشد، چرا که هم استحکام ساختمانها بهتر هست و هم تراکم جمعیت نسبت به جنوب شهر کمتر!

در مورد میانه که شمال و جنوب نداریم، ولی باید برای دعا یکی از شرایط زیر را انتخاب کنیم. اینکه دعا کنیم این زلزله در زمستان باشد تا سرمای وحشتناک آمار کشته ها را زیاد کند، و یا در تابستان که هم جمعیت زیاد میشود ( مسافرهای فصلی- شاید جمعیت یک و نیم برابر زمستان شود و یا بیشتر)  و هم گرمای تابستان میانه توسط انواع بیماری ها آمار کشته ها را زیاد کند!

در این مطلب فقط به چند مورد خاص اشاره شد (غیر از وضعیت شبکه آب و فاضلاب با لوله های پوسیده، شبکه توزیع برق و گاز و ...)  که میتوان در مورد هر کدام بحث های مفصلی انجام داد، اما مسئله حائز اهمیت اینست که یقینا در صورت بروز زلزله، عمق فاجعه بسیار بیشتر و بدتر خواهد بود

 

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۹۶/۸/۲۲ ۱۵:۲۵

سلام دوست عزیز حالا ما باید چه کار برای پیشرفت شهرمان انجام دهیم

۹۵/۶/۲۲ ۱۶:۴۴

مطمئن باش تهران نشینان از پیشرفت میانه بیشتر خوشحال خواهند شد دشمن دشمن هست تهران نشین ساکن میانه ندارد اتفاقا می میانه ای های ساکن تهران بخاطر برخورداذی از امکانات و دیدن انواع تجهیزات با نقصان و کمبود های میانه بیشتر اگاه هستند تا خود میانه ای که جاده دو طرفه ترانزیت میانه را در پنجاه سال خود به همین شکل دیده و نمیداند شهرهای مشابه میانه الان پیشرفت وصاحب بزرگراه آزادراه و فرودگاه رادیو شدند

۹۵/۶/۲۲ ۱۵:۱۵

مطمئنا بعضی ها که به این نظرات منفی می دهند مخالف پیشرفت شهرند و یا تهران نشین اند

۹۵/۶/۲۲ ۰۰:۱۸

لازمه شهر حتی المقدور یک باند پرواز داشته باشد برای امداد هوایی

۹۵/۶/۲۲ ۰۰:۱۶

در قسمت بافت فرسوده شهری خانه دارم ساخت قیمی 40 ساله پیش مرا واداشت تا دنبال نوسازی ساختمانم باشم تا آنجا پیش رفتم که بانک مسکن گفت تنها 30 میلیون به بافت های کهنه وام می دهیم من هم دیگر تعطیل کردم و دنبال ساخت نرفتم آخه کارمند چه طور بتواند نقدی ساختمان بسازد؟ آیا 30 تومن واقعا در این زمان مبلغی نیست پس اینهمه داد و بیداد می کنند تلویزیون و رادیو زمین و زمان را به هم می زند از سازندگان در بافت های فرسوده حمایت می کنیم دروغه

۹۵/۶/۲۱ ۰۹:۱۷

تهران چند گسل دارد که خیلی خطرناک هست گسل شهر ری یک گسل خانمان برانداز است که چند بار تهران نابود کرده .. همینطور گسل حصارک که درست دانشگاه آزاد علوم تحقیقات را روی ان ساختند ! گسل کم قدرتی هم باشد ولی خانه های اطراف ان بیشترین نابودی را خواهند داشت یه علت امدن جمعیت به این مناطق خطرناک اینه قنات ها و چشمه ها اکثرن در این نقاط هستند بشر برای حیات خود مجبور بوده روی گسل زندگی کند .ولی ماندم چگونه مجوز ساخت دانشگاه علوم تحقیقات در ارتفاع 2000 متری توی نوک کوه و درست روی گسل دادند؟ توی ژاپن گسل ها را شناسایی میکنند و اجازه ساخت ساز تا شعاع چند کیلومتری مکان ممنوع هست .درست هست تهران شلوغ تره و تلفات بالاتر ولی در شهر میانه هنوز خانه های قدیمی و کوچه ها بسیار تنگ وجود دارد بخاطر عدم توجه شهرداری به بافت فرسوده تبدیل شدند که میانه را خطرناک کرده است و من بنظرم باید برای نوسازی این مناطق مثل شهرداری تهران شهرداری میانه تراکم و مجوز بافت فرسوده میانه را بشرط اجرای زیر نظر نظام مهندسی رایگان اعلام کند تا بازسازی اغاز شود همچنین پنج شش خانه باهم جمع شوند و تجمعیع کنند یک بلوک اپارتمان بزنند تا از رهاورد ان کوچه ها تعریض و حداقل به استاندارد 7 متری برسند تا ماشین رد شه

۹۵/۶/۲۰ ۲۳:۳۶

ميانه ازنظرزلزله اسيب پذيرنيست خونه هاتون رامحکم بسازيد کافيه ازنظرامدادرسانى هم نگران نباشيد ميانه دوراهبه هشترود يکى مياندواب سه تابااردبيل و.... دارد نگران امدادرسانى هم نباشيد

۹۵/۶/۲۰ ۲۱:۳۶

خانه های روستایی اتفاقا در شهرستان میانه مقاوم ترند به نسبت شهر میانه که قاچاق و بدون مجوز ساخته شدند و اکثریت مهاجران میانه ای ساکن تهران در روستاها ساختمان هارا با فونداسیون ارمانور بتن و زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی ساخته شده طرف فقط پنجاه میلیون تومان خرج زیر بنا و میلگرد و سیمان میکنه در حالیکه در میانه یک خانه چهل میلیون میخری حالا موندی پول زمینش چقدر بوده چجوری ساختند که چهل میلیون میفروشند جالبه اجر با ملات گچ میسازند دیوار با پا تکون میخوره یا خانه ها کاهگلی روبروی پادگان هنوز هستند نه سیمان به کار برده نشده! کوچه ها تنگ اسفالت هم نیست بعد انشعاب های گاز زیرش هم فاضلاب کندند که کوچه یک متری معلومه ریزش میکنه ریزش هم نکنه لوله های اب میشکند و از نشت اب خانه ها نشست میکنند مثل مترو پیامبر و کوهسار تهران .من بنظرم وضعیت مسکن دهات های میانه مثل ترکمنچای که ویلاهای چند صد میلیونی و یا کاغذکنان محروم که ویلاهای گرانقیمت میسازند یک سر قره بلاغ و قوشه بلاغ بروید میبیند اوضاع شهر اسفناک تر هست تا دهات ها!!!
و بنظرم منابع نفت و پادگان به خاطر انبار مهمات باید به خارج از شهر منتقل بشود من منابع نفت پیشنهاد میکنم در فاصله 20 کیلومتری دامنه های قافلانکوه ساخته بشه که بمباران ان غیر ممکن هست دشمن نمیتونه با بمب سنگر شکن هم کوه هزار متری سنگلاخی خارا توی میانه بزنه مثل فردو و امنیت کامل ایجاد میشود

۹۵/۶/۲۰ ۲۱:۲۴

"امن بودن" نسبی است. میانه نسبت به شهرهای اطراف امن است و کوههای متراکم و فشرده اش آنرا ایمن کرده است. گسلهای میانه در مقابل گسلهای شهرهای اطراف خطر کمتری دارند اما این ایمن بودن مانند ایمن کردن خودرو در مقابل سرقت است. ممکن است شدت زلزله آنچنان زیاد یا عمق و شعاع آن آنچنان نزدیک باشد که گسلها باز شوند و کوهها دوام نیآورند.

بعد از آن کتاب، یافتم که حدود 400 سال پیش زلزله بسیار پرتلافی در میانه رخ داده و شهر را به تل خاک تبدیل کرده لیکن بنده نمی دانم شدت زلزله چقدر بوده است. زلزله 7 ریشتری ممکن است بخاطر امنیت ساختمانها یا شعاع و عمقش، تلفاتی نداشته باشد ولی زلزله 5.5 ریشتری ممکن است روستایی را تخریب کند.

۹۵/۶/۲۰ ۲۱:۰۳

با سلام جناب نایبی در کتاب میانه شناسی در جلد قدیم 300 صفحه در قسمت زلزله شناسی میانه صفحه 60 و 59 ذکر شده میانه از نظر زلزله خیزی امن ولی شاید تحت تاثیر گسل تبریز قرار بگیرد همچنین زلزله های میانه بیشتر از 5 ریشتر نیستند حال الان چگونه میگویید میانه یه منطقه خطرناک زلزله خیز هست؟

۹۵/۶/۲۰ ۲۰:۱۱

اختلاف بنده با جنابعالی تنها در سطح زلزله خیزی میانه بود. شرق و شمال میانه دارای "خطر زلزله زیاد" است و غرب و جنوب آن دارای "خطر زلزله متوسط". من نسبت به اطراف پرخطر خود یعنی زنجان و اردبیل و تبریز، ایمنی بهتری نسبت به زلزله دارد. دلیل آن وجود بیش از 200 کوه بزرگ و کوچک است که به تعبیر قرآن، میخهای زمین هستند.

۹۵/۶/۲۰ ۲۰:۰۶

پول به مهندس بدهی استحکام بنا میگیری و اون نوشته جلوی زلزله رو میگیره

۹۵/۶/۲۰ ۱۷:۱۷

سلام و عرض ادب خدمت شما آقای نائبی

در فرمایشات شما مطلب ناقض نوشته خود را ندیدم و حتی توضیحات خیلی جالبی هم فرمودید که بسیار بجا و دقیق بود.

ولی نکته ای که در قسمت پنجم فرمودید، تا جایی که اطلاع دارم طراحی سازه در ایران بر اساس استاندارد 2800 انجام میشه و تصویری رو که در مطلب درج کردم عینا از فایل pdf همین ایین نامه اورده شده، متاسفانه غیر از این به ایین نامه دیگه ای دسترسی نداشتم

به هر حال ممنونم از شما

۹۵/۶/۲۰ ۱۶:۴۴

با سلام برای اینکه راه ارتباطی مطمئنی داشته باشیم اتمام کمربندی ودو باندی کردن راه هشترود از کمربندی سرچشمه ودو باندی کردن جاده کاغذکنان ومیانه وصل به جاده اردبیل . در شرایط فعلی هم به نفع میانه است کمی از بن بست خارج می کند .باعث می شود جاده اردبیل به میانه و هشترود وصل شود و ایجاد شغل می کند

۹۵/۶/۲۰ ۱۴:۰۶

میانه طبق تحقیقات توی آذربایجان شرقی جز نقاط کم زلزله بوده و همچنین زلزله های ان کمتر از پنج ریشتر بودند در تاریخ هم زلزله شش ریشتر بندرت رخ داده و برعکس شهر تبریز که بارها ویران شده میانه در طول تاریخ ویران نشده و اسیب جزیی دیده ولی من از تبعات همین زلزله های کم ریشتر باید ترسید خیابان های بسیار تنگ در نزدیک شهرک قدیمی روبروی پادگان و سرچشمه دره خرمن امکان تردد وسایل اتش نشانی و امبولانس نیست و این خانه ها با 5.5 ریشتر هم نابود میشوند این نکته قابل ذکر هست هر یک دهم افزایش قدرت زلزله افزایش میابد شهرستان میانه گسل خطرناک ندارد ولی زلزله ای در عمق دو کیلومتری و پنج کیلومتری با قدرت پنج ریشتر تخریب ان بیشتر از زلزله 7 ریشتری در عمق پنجاه کیلومتری هست .و شهرداری باید از الان شروع به تخریب خانه های قدیمی و کاهگلی و خیابان های تنگ بکند مانند محله نواب تهران

۹۵/۶/۲۰ ۱۲:۴۳

طبق رساله دکتری من که اتفاقا در مورد منطقه 4 تهران بوده کم خطرترین نناطق زلزله خیز این منطقه ایت که در شمالشرق تهران واقع شده و در مورد تبعات زلزله هم در میانه حرف شما صحیح است. ببینید مهمترین عامل عدالت است در منطقه 4 تهران اگر زلزله ای اتفاق بیافته تقریبا بجز یک الی دو محله تهرانپارس و خاک سفید به کسی اسیب نخواهد رسید یعنی در بهتربن شرایط هم مناطق اسیب پذیر جاهایی هستندکه پرتراکم و شلوغ بوده و جمعیت زیادی را بویژه در زمان شب در خود جای دارند. یعنی شما باییتی زلزله را امری عادی که هر لحظه امکان وقوع دارد در نظر بگیرید

۹۵/۶/۲۰ ۱۲:۳۲

با سلام مدیریت سایت و اعضا پیشنهاد می کنم این موضوع رو بعنوان موضوع بحث به کانال تلگرام ببرید.

۹۵/۶/۲۰ ۱۲:۲۶

با سلام شما بخوبی به عوامل مدیریتی و انسانی اشاره کردیدولی به محدودیت شهرستان از نظر سوقالجیشی و طبیعی اشاره نکردید که مهمارین عامل است. اما نقش انسان در کاهش اثرات ناشی از زلزله چیست وچگونه می تواند پیامدهای انرا کاهش دهد؟

۹۵/۶/۲۰ ۱۲:۲۰

چندی پیش همه ساکنین کوچمون به خاطر یه ترکیدگی لوله آب که آب کل کوچه رو تامین میکرد از صبح ساعت 10 تا ساعت 8/30 شب معطل شدیم. آخه دادن دست پیمانکار اونم هیچی نداره

1 زنگ زدیم ساعت 12 تشریف آوردن بعد فرمودند بیل مکانیکی میخواهد 2ساعت معطل بیل مکانیکی شدیم بعد اون دو نفر فرمودند کار ما نیست فلانی باید بیاد لوله رو ببنده بعد ایشون 4 اومدن فرمودند کمر10 اینچ نداریم برید از انبار بیارید . جناب پیمانکار اداره آب و فاضلاب رفتند و برگشتند و فرمودند در انبار نداریم و چون جمعه است مغازه ها تعطیله . فرمودند با یه مغازه دار هماهنگ کردیم 6 اینا می یاد بهمون یه کمر 10 اینچی بده.خلاصه سرتون رو درد نیارم تا 8/30شب مچل اینا بودیم

وقتی دیگه هر کی از راه میرسه بشه پیمانکار اونم بدون امکانات و لیاقت این میشه دیگه

حالا شما فرض کن زبونم لال زلزله بیاد و 100تا لوله آب توی این شهر بترکه. واویلااااااااااااااااااااااااا

برای هر لوله 12 ساعت در نظر بگیرید با سرعت عملی که آقایان پیمانکار دارند

۹۵/۶/۲۰ ۱۲:۱۲

باسلام

از مقاله زیبا و بجایتان سپاسگزارم. چند نکته دارم که بعضی موافق یا مکمل حرف شما و بعضی نیز مخالف شماست و شاید با توضیح شما قانع شوم:

1 ـ در مورد بند 3 ، نه میانه، بلکه هیچ شهری از ایران آمادگی برای زلزله ندارد. مگر ممکن است صدها نفر برای روز مبادا استخدام شوند یا صدها امکانات برای چنین روزی تهیه شود؟ علاج این کار، آموزش تمام مردم برای زلزله است.

2 ـ میانه نه تنها برای زلزله بلکه برای یک آتش سوزی در بلندمرتبه ها نیز آمادگی ندارد. شما استعلام کنید ببینید آتش نشانی میانه یا هلال احمر میانه برای نجات محبوسین در طبقه 10 یا 15 معادل با 30 تا 50 متر چه نردبان یا جرثقیل یا هلی کوپتر یا ... دارد؟

3 ـ در مورد بند 5 ، آن مخازن سوخت در خطرناکترین نقطه شهر میانه سالهاست نشت دارد و عمق زمینهای معلم شمالی سرشار از نفت و گازوئیل است. در بمباران که به خیر گذشت، بعد از این هم به خیر بگذرد.

4 ـ در مورد بند 2 ، ما در سازمان نظام مهندسی، "مهندسی ترافیک" داریم که در کنار ما در تخصص خود خدمت می کنند. وظیفه آنها همین بند 2 شماست که در میانه مغفول و مجهول مانده است. نباید اجازه داده شود در هر معابری و هر بن بستی هر تعداد طبقه خواستند، بسازند. معابر میانه از نظر قدرت انتقال آب یا بار ترافیکی یا خطر سیل و زلزله، کشش این همه بلند مرتبه ها را ندارد.

5 ـ در مورد مقدمه مقاله تان،  بنده طبق نقشه های زلزله آمریکا، میانه را در منطقه زلزله "خطر زیاد" و "خطر متوسط" می دانم. لطفاً مرجع معتبری معرفی کنید که تمام میانه را مانند تبریز با "خطر بسیار زیاد" معرفی کرده باشد.

در خاتمه بنده نیز مانند شما فقط دست به دعا هستم که حادثه ای رخ ندهد که اگر حادثه اتفاق بیافتد، فاجعه نیز اتفاق خواهد افتاد.

اگر هم حادثه ای اتفاق بیافتد دعا می کنم در بهار یا پاییز باشد که نه زمستان کشنده دارد نه میانه ایهای فصل کاری را پذیرا هست!

۹۵/۶/۲۰ ۱۱:۳۸

در زلزله چندیت عامل مدیریت. اجتماعی و اقتصادی و زمین شناسی و تراکم جمعیت و تراکم ساختمانی و نزدیکی به گسل و ... نقش دلرند که مهمترین انها عوانل طبیعی و انسانی است. در شهر میانه و شهرستان درسته از نظر طبیعی وضعیت خطرناکی دارد ولی این دلیل بر کم اهمیتی عوانل انسانی و مدیریت بحران و امادگی قبل حین و بعد از وقوع زلزله نیست. چراکه تهران هم وضعیت شهر شما را دارد وبی ایا میزان تلفات تهران با شهر یا روستای شما یکی است؟

اخبار روز