یکی از مسائلی که در شهرستان به طرز تاسف آوری رواج پیداکرده است ٬ آن است که بدبختانه تعداد قابل توجهی از مسئولین شأن خود را اجل از پاسخگویی به مردم می دانند . در بسیاری از موارد چه در کانال ها و پیج های فضای مجازی و چه در وب سایت های خبری مشاهده میگردد مردم سوالات و مشکلات جدی در باره مسئولین ریز و کلان میانه طرح نموده اند و هیچ پاسخی از سمت اداره یا مسئول مربوطه منتشر نشده است .
عدم امکان حساب کشی از مسئولین و پاسخگو کردن آنها به افکار عمومی ممکن است در میان مدت و بلند مدت باعث ایجاد فجایع گسترده ای گردد . به همین جهت نویسنده بر آن است تا مهم ترین دلایلی را که از نظر وی باعث ایجاد چنین روحیه فاجعه باری شده است ٬ شرح دهد .
- بی هزینه بودن عدم پاسخگویی :
از مهم ترین دلایلی که باعث می شود مسئولین به سوالات و نقد های مطرح شده در افکار عمومی پاسخی ارائه نکنند ٬ این است که عدم شفاف سازی و پاسخگو نبودن به مردم هیچگونه هزینه ای برای آنان ندارد . مسئولی که به افکار عمومی پاسخگو نیست هیچ تفاوت رفتاری از مردم بعلت پاسخگو نبودنش احساس نمیکند ! او آینده مسئولیت خود را در خطر نمیبیند و حتی پاسخگو بودنش را دلیلی بر امتیاز داشتن نسبت به دیگر مسئولین نمیداند .
به همین جهت یکی از مهم ترین وظایفی که بر دوش فعالین رسانه ای و مدنی قرار دارد ٬ هزینه دار کردن عدم پاسخگویی و امتیاز دار کردن پاسخگو بودن است . مسئولی که به مردم پاسخگو نیست باید احترام اجتماعی و حتی مسئولیت خود را مواجه با خطر جدی ببیند . رسانه های مستقل باید مسئولین ناپاسخگو را مداوم متهم فرار از به افکار عمومی کنند تا این فرهنگ و تفکر بین مردم جا باز کند که اگر نقد و شبهه جدی به مسئولی وارد شد و او پاسخ نداد ٬ باید او را بی مسئولیت و فراری از مردم و نا لایق برای مدیریت بدانیم و این فکرمان را در رفتار هایمان به او نشان دهیم .
علاوه بر آن فعالین مدنی و رسانه های مستقل وظیفه جدی دارند میز مدیران ناپاسخگو را با روش های مشروع و قانونی ( انتشار خبر در رسانه های ملی و استانی ٬ مکاتبه با مدیران فرا دستی ٬ اعلام جرم به مدعی العموم در صورت متهم بودن وی به یک جرم و ... ) به لرزه در آورده و بر عکس اگر مسئولی روحیه پاسخگویی داشت برای او احترام و امتیاز بیشتری قائل بوده و در افکار عمومی ایجاد کنند . - عدم پیگیری جدی مسائل مطروحه :
یکی دیگر دلایل پاسخگو نبودن مسئولین پیگیری نشدن جدی مسائل و مشکلات توسط مردم و به فراموشی سپرده شدن آن هاست . زمانی که سئوال یا انتقادی در رسانه ها مطرح می شود و مسئول مربوطه به آن پاسخ نمیدهد ٬ تا مدت زیادی هیچ کس دوباره سراغ آن مشکل نخواهد رفت و مسأله به فراموشی سپرده خواهد شد . قطعا خیلی از مدیران و مسئولین دنبال دردسر و هزینه ترشی برای خود نیستند که به سوال هایی که قرار است به فراموشی سپرده شود پاسخ داده و آن را زنده نگه دارند !
برای رفع این دلیل لازم است رسانه های مستقل انتقادات و کاستی ها و سئوالات اساسی را تا حصول پاسخ مطلوب از مسئول مرتبط در افکار عمومی زنده نگه داشته و نه تنها از فراموشی آنها جلوگیری کنند ٬ که هر روز آن را پررنگ تر و جدی تر مطرح کنند . - رسانه های زرد و حاشیه رسانه ای امن :
یکی از مهم ترین دلایلی که همواره و در خیلی از نقاط باعث پاسخگو نبودن مسئولین و اعتنا نکردن آنان به انتقادات مطرح شده در رسانه های مردمی و مستقل می شود ٬ وجود رسانه های زرد و وابسته و حامی همه جانبه مسئولین است .
این رسانه ها همواره افعال ملوکانه حضرات را که به مردم منت نهاده و خدمتی انجام داده اند با غلو و آب و تاب فراوان بازتاب میدهند اما در برابر کاستی ها و انتقادات وارده به آنان لال شده و غیر از موارد خاص و حساب شده هیچ مطلبی برای حساب کشی از آنان منتشر نمیکنند .
ضرر این رسانه ها و آسیب آنها به مردم به هیچ وجه کمتر از خود مسئولین ناپاسخگو نیست . اینان باعث توازن وضعیت رسانه ای مسئول مورد نظر و کمرنگ شدن انتقادات در جو رسانه ای شده و موجب میشوند نه تنها مسئول فراری از پاسخگویی به رسانه های مستقل پاسخی ارائه ندهد ٬ که آنان را یاغی و دارای عناد بخواند !
این مجیزگویان یک طرفه و این رسانه های خانمان برانداز لزوما وب سایت یا کانال و پیج رسمی نیستند و میتوانند پیج ها و کانال ها و گروه های غیر رسمی و یا حتی صفحات شخصی افراد باشند . مردم برای پاسخگو کردن مسئولینشان باید روز به روز چنین رسانه هایی را ضعیف تر کرده و به قدرت و استقلال رسانه های مستقل بیافزایند . - عدم وجود مطالبه گری تخصصی :
اکثر مطالبات و سوالات و انتقاداتی که در رسانه های شهرستان مطرح می شوند بسیار کلی و سطحی هستند . این نحوه مطالبه گری باعث می شود حتی اگر مسئولی نیت داشته باشد به مطالبات شکل گرفته در افکار عمومی پاسخ دهد ٬ با سوالات سخت و جدی روبرو نباشد و عملا نه تنها تغییر مثبت عمده ای در رفتار مدیریتی وی شکل نگیرد ٬ که شاید به سمت پوپولیسم و دور زدن محترمانه مردم حرکت کند .
شهرستان یقینا نیازمند شکل گیری هسته های مطالبه گر جوان ٬ جسور ٬ عدالتخواه و متخصص است که بصورت جدی و ریزبینانه به موضوعات مختلف ورود نموده و مردم را از جزئیات سوالات ٬ کاستی ها و تخلفات آگاه کنند . وجود این هسته ها باعث می شود مسئولین امر همواره تصمیمات خود را در معرض نقد دقیق ٬ ریز ٬ تخصصی و کامل دانسته و همواره آماده پاسخگویی تصمیمات تخصصی خود باشند .
بحث ایجاد هسته های مطالبه تخصصی در شهرستان یکی از مهم ترین دغدغه های نویسنده است که اگر عنایت و توفیق حضرت حق همراه باشد ٬ در آینده مفصل تر و جدی تر به آن پرداخته خواهد شد .
امید میرود سطور نگاشته شده بتواند قدمی هرچند کوتاه برای استقرار عدالت و شفافیت برداشته و به پاسخگو کردن مسئولان ناپاسخگوی شهرستان کمک کند .