
با فیبرهای غذایی بیشتر آشنا شویم
فیبرها ارزش غذایی ندارند ، انرژی زا نیستند و بخاطر تامین كمبودهای بدن مصرف نمی شوند ، اصلاً آنزیم هضم كننده ی آنها در معده انسان وجود ندارد. بنابراین نه هضم می شوند و نه جذب می گردند بلكه محتوای روده را سریعتر دفع می كنند ،ضد یبوست و سرطان روده هستند ، از گندیدن و تغییر شیمیایی شدید مواد غذایی در طول لوله گوارش ممانعت می كنند.به این ترتیب دستگاه گوارش از پس مانده های غذایی پاكسازی می شود ، پرزها را باز می كنند ، از صاف شدن و تحلیل رفتن پرزهای روده و سوءهاضمه و زخم معده و روده جلوگیری می نمایند.فیبرهای غذایی ضد (یبوست ، آپاندیسیت ، التهاب دیورتیكول ،سنگهای صفراوی بواسیر، چاقی مفرط) هستند.البته بیماریهای قید شده مشهور به بیماریهای شهرنشینان شده اند چون روستاییان بیشتر از غذاهای گیاهی استفاده می كنند و گیاهان مملو از فیبرهای غذایی هستند در صورتی كه شهرنشینان بیشتر از گوشت و چربی و قند و شكر مصرف می كنند كه سمومات و فضولات بیشتری در نتیجه ی متابولیسم بر جای می گذارند و عاری از هرگونه فیبر می باشند. بیماریهای شهرنشینی در كشورهای جنوب افریقا و جهان سوم كمتر مشاهده می شود زیرا در این كشورها غذاهای منشاءگیاهی ، بیشترین مصرف روزانه را دارند گرچه غذاهای آنها انرژی كمتری دارند امّاچون حاوی فیبرهای غذایی هستند كمتر در معرض مسمومیتهای غذایی و بیماریهای گوارشی و سوءهاضمه قرار می گیرند.توصیه می شود غذاهای حاوی فیبرگیاهی بیشتر مصرف كنید و در هر وعده ی غذایی مقداری سبزی در سفره ی خود قرار دهید تا ضمن تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن از ناراحتیهای ذكر شده در امان باشید.فیبرها بعلت عدم وجود آنزیم هضم كننده در معده وروده باریك ، قابل استفاده نمی شوند امّا در روده بزرگ میكروبهایی وجود دارد كه آنزیم هضم كننده آنها را، تولید می كنند بنابراین فیبرها در روده بزرگ هضم می شوند و آب و ویتامینهای حاصله در همانجا جذب و مورد استفاه قرار می گیرند.مواد قندی كه در این فعل و انفعالات تشكیل می شود همراه مدفوع دفع می گردد ، به همین دلیل مگسها در اطراف مدفوع تجمع می كنند .نبود آنزیم سلولاز در معده ی انسان خاصیت ضدسرطانی و ضد یبوست به فیبرها می دهد ؛گوشت ، شكر ، چربی و لبنیات فیبرهای غدایی ندارند لذا افراط در خوردن آنها انسان را مستعد ابتلا به انواع بیماریها می كند . ضروری است غذاهای فاقد فیبرها را زیاد نخورید و در مواقع استفاده از چنین غذاها حتماً سبزیها را همراه كنید تا آثار سوء آنها تقلیل یابد . خانواده هایی كه بیشتر در معرض نارحتی های دستگاه گوارش قرار دارند ناگفته پیداست كه بیشتر از غذاهای فاقد فیبراستفاده كرده اند و سمومات حاصل از گندیدن و تخمیر، بیش از اندازه ی معمول تولید شده است.
به جدول زیر دقت كنید و غذاهای حاوی فیبر را بشناسید:
مقدار سلولز موجود در مواد غذایی بر حسب میلی گرم در 10گرم
لپه 5400 نخود 5200 سویا 5000 جعفری 1500 |
لوبیاسفید 4000 عدس 3700 نخودفرنگی 2000 هویج 1100 |
گل كلم 900 پیاز 800 كرفس 700 كدوحلوایی 900 |
اسفناج 600 طالبی 600 سیب زمینی 500 |
مقدار سلولز موجود در میوه جات بر حسب میلی گرم در100گرم
كشمش 6000 انجیر 6000 انگور 4400 سیب خشك 4300 فندق 3500 |
زردآلوخشك 2800 آلو خشك 2800 بادام 2700 بادام زمینی 2500 گردو 2400 |
خرما 2400 پسته 2000 زیتون 1800 لیمو 900 هندوانه 600 |
انواع گوشت 0 لبنیات 0 روغن 0 |
منبع : روش تغذیه طبیعی نوین / یوسف بوستانی