اخیرا در وب سایت محترم صدای میانه مطلبی تحت عنوان "آغاز نخستین خانه تکانی اسماعیلی با برکناری رئیس و معاون آموزش و پرورش میانه" منتشر گردید که البته نویسنده امیدوار است صحت آن توسط نماینده محترم مردم شهرستان در مجلس شورای اسلامی تکذیب شود .
اما نکته مهم تر از اصل خبر آن است که با دقت به کامنتهای درج شده در ذیل آن میتوان دریافت ٬ متاسفانه اکثریت قریب به اتفاق مخاطبین اصل دخالت نمایندگان در عزل و نصب مدیران خرد و میانی دولت را پذیرفته اند و بحث صرفا روی درست یا غلط بودن مصداق آن شکل گرفته است. همین مساله باعث گردید تا تحلیلی دانشجویی بر اثرات دخالت نمایندگان مجلس در عزل و نصبهای محلی و منطقه ای ارائه شود .
البته لازم بذکر است این نوشتار فارغ از صحت و سقم خبر منتشره بوده و ضمن امیدواری نویسنده برای تکذیت کلیت خبر توسط نماینده محترم مردم میانه در مجلس یا ارائه توضیح قانع کننده برای آن به افکار عمومی؛ به کلیت این امر که شاید یکی از معضلات کشور باشد میپردازد .
مجلس شورای اسلامی را به جهت اختیارات و وظایف منحصر به فرد و مهمی که در قانون گذاری و نظارت بر دولت داردشاید بتوان مهم ترین نهاد نظام جهوری اسلامی دانست . در صورتی که مجلس به هر نحوه و علتی قدرت نظارت و تصمیم گیری خود را از دست دهد ٬ کشور درگیر مشکلات متعدد و بزرگی خواهد گردید .
یکی از مصادیقی که باعث میشود مجلس شورای اسلامی ( به معنی برآیند کل نمایندگان) نتواند به درستی به دولت در سطح کلان و کشوری نظارت کند ٬ دخالت نمایندگان مجلس در عزل و نصب مدیران میانی و خرد است. این امر علاوه بر پایین آوردن سطح نظارتی نماینده و به تبع آن کلیت مجلس ٬ باعث ایجاد بهانه برای فرار دولت از پاسخگویی به نمایندگان ملت ایران میشود .
یقینا عزل و نصب مدیران اجرایی با صلاحدید و به وسیله دولت یکی از اختیارات مسلم و تام قوه مجریه است و مدیران کلان این قوه باید پاسخگوی عملکرد مدیران زیرمجموعه خود در تمامی سطوح باشند. لیکن وقتی مدیر ارشد دولتی به درخواست یا با اعمال نفوذ و فشار نماینده مجلس مجبور به ایجاد تغییر در مدیران زیرمجموعه خود میشود ٬به بهانه آنکه اختیاراتش توسط نماینده مجلس مورد تعدی قرار گرفته است یا با این بهانه که کاستیها نتیجه عزل و نصبهای مد نظر شماست ٬ میتواند از پاسخگویی در باره کاستیهای حوزههای مختلف فرار کند .
علاوه بر آن ٬ معمولا مدیران دولتی به دخالت نمایندگان مجلس در اختیاراتشان ( مخصوصا زمانی که از جناح سیاسی مقابل آنها باشند ) توجهی نمیکنند مگر آنکه به معامله سیاسی با نمایندگان نیاز داشته باشند و تغییرات در سطح منطقه ای و محلی مطابق خواست نماینده را به سود سیاسی خود در سطوح دیگر بدانند. در این صورت در بهترین حالت میتوان تصور کرد نماینده ملت ایران منافع ملی و کلان را به منافع منطقه ای و خرد ترجیح داده است .
همچنین اگر تغییر مدیران منطقه ای به درخواست نمایندگان مجلس حاوی معامله نقد سیاسی با مدیران بالادستی نباشد نیز ٬ باعث کوپن سوزاندن و بعلاوه وام دار شدن نماینده به آن مدیر خاص میشود .
با این وصف ٬ دخالت نمایندگان در عزل و نصب مدیران میانی یکی از مهم ترین آفتها برای توان نظارتی کلان مجلس و منافع ملی به حساب میآید و به نظر نویسنده فرهنگ عمومی باید به سمت نفی نمایندگان ملت ایران از چنین دخالت هایی سوق پیدا کند .
البته لازم به ذکر است گاها مدیران محلی به قدری در مدیریت خود کوتاهی میکنند که باعث قفل شدن منافع آن منطقه میگردند که در این صورت نیز نماینده مردم باید با آگاه سازی افکار عمومی و جلب حمایت مردمی نسبت به مطالبه تغییر آن مدیر خاص از مدیران بالادستی اقدام کند .
در پایان امید میرود نماینده محترم مردم میانه در مجلس شورای اسلامی در خصوص خبر اخیر اعلام موضع نموده و در صورت عدم صحت خبر آن را تکذیب و در صورت صحت ٬ دلایل محکم آن را به سمع و نظر نظر مردم فهیم میانه برسانند .