کد خبر: ۱۱۸۱۹۸
۱۴۱۳ بازدید
۱۰ دیدگاه (۹ تایید شده)

یادی از معلمان سال های نه چندان دور میانه (بخش سوم)

۱۴۰۱/۳/۹
۱۲:۳۱

برای رسیدن به اهداف عالیه و شناخت  معمار  دانایی علم کافی است  تبسم زیبای معلم در کلاس را مجسم کنیم  که زیربارانی از واژه های شفاف و آسمانی اش روشن کننده قلبهای تاریک و چکاننده جرعه عشق و پاکی در کام ما بود و به همین جهت  به عنوان امیدوار کننده برای آینده   در قلب های تک تک ما به عنوان محَرَم پنهان ترین قصه ها و غصه ها جای دارد. معلمی که پس از سالهای سال به عنوان شاگرد وقتی در برابرش قرار می گیریم چنین خطاب می کنیم : ای معلم دانا،شما همانید که که  من صبح عافیت را بر چشم نمی دیدم اگر دست گیری تو در شام سیاه بی دانشی همراهیم  نمی کرد ، ای معلم جواهر کلام ، تو در تکرار الفبای زندگی من آنقدر اصرار ورزیدی که قامت شب فرو شکست و آب حیات در کویر اندیشه های مخاطبان به فوران ایستاد. با این مقدمه در بخش سوم معرفی زحمت کشان تعلیم و تربیت شهرمان در مقابل معلمانی سر تعظیم فرود می آوریم که در سالهای نه چندان دور، استقامت و پایداری را با الفبای می توانی  به ما آموختند.

 

زنده یادروح اله شکیب (نظری) معلم و مدیری نمونه :

مدیر با اخلاق و معلم با انگیزه مرحوم آقای روح اله شکیب هیچوقت خود را بالاتر از معلمانی که زیر مجموعه خویش بودند نمی دانست ، روحیه همکاری با معلمان همیشه در وجودش هویدا بود خصوصا اگر احساس می کرد وجودش در این همکاری موثرو لازم است و انتظارش از معلمان این بود وقتی وارد کلاس درسی می شوند ضمن توجه به خواسته های دانش آموزان علاوه از هماهنگی های لازم برای پیشرفت آنان مشورت ، تعامل و همکاری را سرلوحه آموزشی خود قرار دهند. این مدیر مدبر در سال ۱۳۰۸ در میانه متولد شد وی با توجه به اشتیاق فراوان برای کسب علم و دانش در کودکی مشقات زیادی را متحمل شد بطوریکه با مخالفت خانواده اش نتوانست به موقع  در مدرسه ثبت نام نماید تا اینکه در سن ۱۴ سالگی بالاخره موفق به ثبت نام در مدرسه شد و در  سال۱۳۲۹  با اخذ مدرک کلاس  سوم متوسط برای ادامه تحصیل به تبریز عزیمت کرد وی در سال ۱۳۳۲ پس از دریافت مدرک دیپلم به استخدام آموزش و پرورش در آمد و در ۲۸ مرداد همان سال بعلت سخنرانی در چهاراه مرکزی میانه دستگیر و روانه زندان شد و پس از مدتی از زندان آزاد و به خلخال تبعید گردید زنده یاد شکیب در سال ۱۳۳۶ پس از باز گشت به میانه در دبستان قافلانکوه به تدریس پرداخت  و سپس در دبیرستان امام خمینی (شاپور سابق) به عنوان معاون استاد علی کریمیان انتخاب و پس از مدتی از این سمت استعفاء داده و از سال ۱۳۳۸ تا ۱۳۵۳  مدیریت دبیرستان رازی را عهده دار شد . یکی از ویژگیهای مرحوم روح اله شکیب آگاهی داشتن وی به تفاوتهای فردی دانش آموزان ، مثبت بودن رابطه وی با دانش آموزان ، لذت بردن از کار شاگردانش ، تاکید به آموزش مهارت و رفتار عادلانه با معلمان و دانش آموزان بود . مرحوم شکیب معتقد بود وقار و سنگینی و بر خوردهای همراه با ادب و بیان حکیمانه ، نه تنها معلم را در نزد دانش آموزان بزرگ و قابل اعتماد می سازد بلکه به عنوان الگو و تکیه گاه دانش آموزان محسوب می شود .

 این مدیر فدا کار بر این نکته تاکید داشت که معلم قبل از وارد شدن به کلاس درسی باید هدف خود را از ارائه محتوای درسی مشخص کند چون در این صورت است که تدریس یک معلم در کلاس حالت منسجم تری به خود خواهدگرفت . مرحوم روح اله شکیب پس از منحل شدن دبیرستان رازی به عنوان رئیس هنرستان انتخاب و در ادامه مدیریت مدرسه نوبنیاد شهریار را به عهده گرفت وی هم در سال ۱۳۵۴ وهم علیرغم بازنشسته شدن در ۱۳۷۲ نیز به عنوان مدیر نمونه انتخاب شد. این استاد نمونه در سال ۱۳۶۵ به افتخار بازنشستگی نائل آمد. مرحوم روح اله شکیب، این انسان فهیم و وارسته  در ششم فروردین سال یکهزارو سیصدو نود وشش جان به جان آفرین تسلیم کرد روحش شاد و یادش گرامی باد .

روح اله حافظ زاده:

دبیری صبور ، فهیم  دلسوز و خوش بیان:

استاد حافظ زاده  از جمله دبیرانی بود که تعلیم و تربیت را دوبال ترقی و پیشرفت می دانست و معتقد بود بدون نظام شایسته آموزشی تربیتی نمی توان به جایگاهی از رشد و شکو فایی رسید در حقیت می توان  گفت آقای حافظ زاده معتقد بود  آموزش  اساسی و زیربنایی نیازمند معلمی است که راز و رمز تعلیم و تربیت رابداند و الگوی تربیتی برای شاگردانش بوده و خود را به صفاتی ارزشمندی بیارآید تا بتواند بر دانش آموزان اثر مثبت گذاشته و نتایج مطلوبی به دست آورد . این دبیر وارسته و خوشنام پنجم خردادماه سال ۱۳۱۶در میانه متولد شد دوره ابتدایی را در دبستان زینبیه(محمدرضای سابق) و دوره متوسط را تا کلاس نهم در دبیرستان امام خمینی (شاپور سابق) به پایان برد و در سال ۱335 وارد دانشسرای مقدماتی تبریز شد وی پس از دوسال از این دانشسرا فارغ التحصیل و  در سال ۱۳۳۷ به استخدام اداره آموزش و پرورش در آمد آقای حافظ زاده پس از ۱۲ سال تدریس در دبستان فردوسی  در سال ۱۳۴۹وارد دانشگاه تبریز شد و درسال ۱۳۵۳ در رشته ادبیات فارسی از این دانشگاه فارغ التحصیل گردید و برای ادامه تعلیم و تربیت فرزندان شهرش به میانه بازگشته و در دبیرستانهای امام خمینی (شاپور سابق) فاطمیه ( فرمانفرماییان سابق ) بوعلی سینا و امام صادق (ع) تا سال ۱۳۷۴ به تدریس پرداخت. از ویژگهای مهم استاد حافظ زاده در کلاس درسی افزایش دادن اعتماد به نفس دانش آموزان بود زیرا براین باور بود تا دانش آموز اعتماد به نفس نداشته و به خودش ارزش قائل نشود هرگز در رشد تعالی شخصیت خویش گام های استواری بر نخواهد داشت و لذا می بینیم در حین آموزش خوبی ها را آشکار و بدی ها و عیب ها را می پوشاندتا خوبیها و   فضایل رشد یافته و همه گانی شود تا محیط تعلیمی از لوث بدی ها پالایش یابد و این را به معنی سهل انگاری نسبت به بدی ها نمی دانست بلکه می خواست بدی ها را بدون افشاگری نابود کند . یکی دیگر از ویژگیهای مهم این معلم توانا آشنایی دانش آموزان با بخشش بود چون ایمان داشت معلم خوب می تواند دانش آموزان را به عنوان انسان خوب قبول داشته باشد لذا هرگاه هر دانش آموزی  در کلاس درسی مرتکب خطایی شده و معذرت خواهی می کرد فورا اورا  بخشیده و می گفت باید ببخشم تا در زندگی خود بخشش را سرلوحه زندگی خود قرار دهد. استاد روح اله حافظ زاده پس از انتخاب به عنوان معلم نمونه بویژه معلم نمونه کشوری در سال ۱۳۷۴ بازنشست شد و با توجه با داشتن سابقه زیاد و سواد علمی بالا در رشته ادبیات فارسی ، از وجودش تا سال ۱۳۹۵ در دبیرستانهای غیر انتفاعی علویه ، پویا  استفاده شد .

 

دبیر جغرافیا آقای قاسم مهداد:

معلمی که افق های دور دست در نگاه او زیباترین لحظات را در سرنوشت دانش آموزان شهرمان رقم زد لحظاتی که سرشار از شوق رسیدن به قله های بلند علم بود که با آن زیباترین نام ها را برای حق تعالی و قشنگ ترین ترانه های مستی را در وصف والاترین موجود هستی سرود و به عنوان چراغ هدایت و راهنمای انسان ، نقش مهمی در تربیت و رشد اندیشه و تفکر دانش آموزان میانه  ایفا کرد . استاد قاسم مهداد در سیزدهم فروردین یکهزارو سیصد و بیست ویک در میانه چشم به جهان گشود و پس از اتمام دوره ابتدایی وارد دبیرستان امام خمینی (ره) شاپور سابق شده و درسال ۱۳۴۵ موفق به اخذ دیپلم از این دبیرستان شد  این دبیر با وقار در سال ۱۳۴۵ وارد دانشگاه تهران شده و در سال ۱۳۴۹ با اخذ مدرک لیسانس در رشته جغرافیای انسانی و اقتصاد دوران تحصیلات دانشگاهی را به پایان رساند و در سال ۱۳۵۰ به استخدام آموزش و پرورش در آمد و با شروع فعالیت کاری در همان سال به تحصیلات خود ادامه داده و  موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد گردید.

 استاد قاسم مهداد سالهای متمادی دردبیرستانهای میانه به تدریس پرداخت سپس به تهران منتقل و در دبیرستانهای مختلف به تعلیم و تربیت فرزندان این آب و خاک  پرداخته و در مدت خدمتش بار ها از سوی مسئولان ذیربط به عنوان معلم نمونه مورد تقدیر قرار گرفت. از ویژگی های مهم استاد قاسم مهداد علیرغم اینکه دبیری بی بدیل بود  ولی همیشه احساس نیاز به یادگیری و فراگیری  مطالب تازه داشت و متکی به داشتن مدرک اخذ کرده اش نبود خیلی صبور و بردبار و از قدرت فن بیان بی نظیری برخوردار بود و به خصوصیات علمی دانش آموزانش اگاهی کامل داشت  و همیشه قدرت هدایت کلاس به سوی هدف های مشخص در وجودش متجلی بود آقای قاسم مهداد ضمن تدریس ،،، کتاب مشاهیر و مفاخر میانه را تالیف نمود و در ادامه کتاب شهرستان میانه دروازه آذربایجان  را تالیف ، تدوین و به چاپ رساند وی همچنین با تحقیق و تفحص به تدوین کتاب درسی جغرافیای ایلام و چندین مقاله در خصوص شهرستان میانه اهتمام ورزید.

این دبیر خوش ذوق شهرمان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان اولین شهردار میانه بعد از انقلاب انتخاب شد که در مدت زمان کوتاهی که از فعالیتش در حوزه شهرداری می گذشت منشا خدمات مهم و برنامه های سازنده ای در راستای بهبود ساختار شهرمان میانه داشت  استاد قاسم مهداد در سال ۱۳۸۰ به افتخار بازنشستگی نائل آمد .

 

 

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۰۱/۳/۱۱ ۱۳:۵۳

سلام آقای احمدزاده
آقای مهداد فقط به مدت 2 ماه بعد از انقلاب، شهردار میانه شد. منظورتان از اینکه در مدت شهرداری، منشا خدمات مهم و برنامه های سازنده ای در راستای بهبود ساختار شهرمان میانه داشت ، چیست؟ در 2 ماه چه برنامه سازنده ای می توان پایه ریزی کرد و انجام داد؟

۰۱/۳/۱۱ ۰۱:۵۷

با سلام و تشکر از آقای احمدزاده، امیدوارم همشهریهای عزیزمان قدردان زحمات جنابعالی در تهیه مطالب و انعکاس آن به جامعه فرهیخته شهرستان میانه باشند.با تشکر دکتر غفاری

۰۱/۳/۹ ۲۰:۵۴

سلام. جز کتاب مشاهیر میانه آقای نائبی، کتابی در این زمینه ندیده ام. فکر کنم اشتباه نوشته اید. آقای مهداد فقط کتاب میانه دروازه آذربایجان را نوشته اند.

۰۱/۳/۹ ۱۹:۳۴

مرحوم آقای شکیب یک معلم به تمام معنا بود
رفتار و منش و سخنان ارزشمندش بی همتا بود
روحش شاد و یادش گرامی

۰۱/۳/۹ ۱۷:۰۷

با سلام از لطف و محبت شما بی نهایت ممنون و متشکرم.

۰۱/۳/۹ ۱۶:۵۴

به به جناب استاد حافظ زاده عزیز معلم دلسوز در دهه 60 و اوضاع جنگی آنموقع که با کلی صفات نیکوی خود قلب و روح ما را صیقل می داد. بهترین و گرمترین سلام من و همدوره ایهای من نثارتان باد. افسوس که ازین شهر هجرت کردیم و امکان دیدار دوباره ای نیست. اما نام و یاد این بزرگان در دلمان تا ابد زنده خواهد ماند.

۰۱/۳/۹ ۱۵:۴۶

بهترین و جامع ترین کتابی که تاکنون در مورد میانه است ، همان کتاب (شهرستان میانه دروازه آذربایجان) تالیف آقای مهداد می باشد .

۰۱/۳/۹ ۱۴:۳۳

با سلام و تقدیر و تشکر از جناب اقای احمدزاده بزرگوار عالی زیبا و .........زنده دل و پایدار و سربلند باشید.

۰۱/۳/۹ ۱۳:۵۸

یاد و خاطره بزرگان شهرمان گرامی باد

اخبار روز